Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Hälsocentral ska öppna i Elhuset

Från 2015
Uppdaterad 18.03.2015 10:42.
Ett hus med en text på väggen.
Bildtext Helsingfors Energi ska flytta ut och en ny centraliserad hälsovårdscentral ska öppna i Elhuset i Kampen.
Bild: Fred Wilén/YLE

En ny central för hälsa och välfärd kommer att öppna i elhuset i Kampen i Helsingfors. Hälsostationerna i Femkanten och Tölö är hotade. Drumsö är ett frågetecken.

Den kommunala social- och hälsovården i Helsingfors ska centraliseras. I den nya modellen ingår tre typer av vårdenheter: Familjecentraler, servicecentraler för de äldre och centraler för hälsa och välfärd med mångsidiga tjänster för den vuxna befolkningen. Det första steget är att Kampen och Fiskehamnen får varsin central för hälsa och välfärd.

Tanken är att en klient ska få all service under samma tak. Vissa hälsostationer kan läggas ner eller bantas ner, bland annat hälsostationen i Femkanten. Också hälsovården i Tölö kan förflyttas till Kampen.

- Social- och hälsovårdsverket har i dag kring 200 serviceställen runt om i Helsingfors. Det är alldeles för många. En central för hälsa och välfärd i kärncentrum nära goda kollektivtrafikförbindelser betyder att folk inte behöver cirkulera stan runt för att få vård, säger fullmäkigeledamoten Lasse Männistö (Saml).

Närstationerna kommer nödvändigtvis inte att stängas helt och hållet. Vissa typer av vårdtjänster kan finnas kvar i lättare form.

Svenskan ska tryggas

Femkantens hälsostation
Bild: YLE/ Berislav Jurisic

Femkantens hälsostation har haft ansvar för den svenskspråkiga servicen i de södra stadsdelarna. Enligt fullmäktigeledamot Marcus Rantala kommer SFP att hålla på att servicen på svenska fortsätter i Kampen.

- Femkantens hälsostation har varit mycket trång. Den läggs inte ner utan den flyttar till Kampen. Den svenska verksamheten kommer att bevaras och den kan till och med förbättras där, säger Rantala.

Marcus Rantala håller med Lasse Männistö om att Elhuset är en bra lösning eftersom det ligger så centralt.

- Det är smidigt då det är stadens egna lokaler och Helsingfors Energis förvaltning behöver inte ett så centralt läge.

Nika Junker, ordförande för föreningen Rödbergen, ser framför sig ett barnvagnsrally längs med Fredriksgatan när hälsocentralen öppnar i Kampen.

- Man borde inte flytta på människor, utan man borde hålla servicen kvar här. Åtminstone basservice som mödra- och barnrådgivningen. Vi var glada när man renoverade vår hälsostation får inte så länge sedan. Varför skulle man renovera något som man sedan lägger ner? säger Junker.

Drumsö ett frågetecken

Vilka hälsostationer som stängs eller bantas ner är i det här skedet oklart. Rantala säger ändå att det är troligt att också Tölö hälsostation påverkas eftersom avståndet till Kampen är så kort.

- Drumsö måste vi däremot titta noga på. Där måste det finnas någon serviceform kvar. På Drumsö bor många barnfamiljer och stadsdelen växer snabbt. Men kommunikationerna från Drumsö till Kampen blir också bättre när metron är klar. Eventuellt kunde man ha någon form av mångsidig servicecentral för äldre på Drumsö, säger Rantala.

Joonas Leppänen (VF) som sitter i Social- och hälsovårdsnämnden säger att Vänsterförbundet hela tiden varit kritiskt till att centralisera vården till stora enheter.

- Det kommer att sluta med att alla små hälsostationer läggs ner. Det kommer att drabba de äldre och de som är så sjuka att de har svårt att förflytta sig värst. Vi anser att man istället borde ha satsat på att utveckla social- och hälsovårdsstationerna i närområdena för att kunna tillgodose de olika stadsdlarnas olika behov, säger Leppänen.

Enligt Joonas Leppänen finns det inga uträkningar på att en centralisering skulle bli billigare.

Läs också:
Tre hälsostationer stänger i Helsingfors - nämnden godkände pilotprojekt