Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kalla nätter får dammet att yra

Uppdaterad 17.03.2015 14:18.
Busshållplats vid Salutorget i Åbo
Bildtext Mild saltlösning ska binda gatudammet

Gatudamm och andra orenheter från trafiken gör luftkvaliteten dålig på många håll just nu. Vid Åbo stad konstaterar man att de senaste dagarnas soliga dagar har medfört att det finns höga halter av partiklar i luften från gatudamm.

Situationen är likadan i nästan hela landet. Miljöinspektör Toni Mattila vid Åbo stad säger att man dessutom väntar sig att sjok med fina partiklar kommer att dra in över landet från Ryssland under de närmaste dagarna. Partiklarna kommer från bränder.

Mycket dåligt i Reso - nöjaktigt i Åbo och på Utö

I Reso var luftkvaliteten imorse mycket dålig. Det innebär att känsliga befolkningsgrupper kan få hälsoproblem av luften. I Åbo centrum är luftkvaliteten nöjaktig.

Utö fyr på Utö i den åboländska skärgården

Också på Utö är luftkvaliteten nöjaktig. På Utö berättar Martin Öhman att en annan utöbo faktiskt hade klagat på luften, men antog att det är frågan om pollen i luften eftersom alen just nu blommar. Öhman själv säger att han inte märkt av en försämring av luftkvaliteten i praktiken.

På Utö bränns dessutom hed under den här veckan, vilket eventuellt kan påverka luftkvaliteten på Utö.

Vårstädningen i Åbo har börjat tidigt

I Åbo har man påbörjat vårstädningen av stadens gator. Just nu avlägsnas sand från de största infarterna till Åbo, där trafiken är störst.

- Vi kom åt att börja vårstädningen extra tidigt i år, berättar Heidi Jokinen från Åbos fastighetsaffärsverk.

Kalla nätter gör luften torr - och dammet yr

Heidi Jokinen konstaterar att de kalla nätterna medför att luftfuktigheten hålls låg och att dammet därför kommer åt att yra omkring.

- Därför kan det kännas som att det finns exceptionellt mycket gatudamm i luften den här våren, säger Jokinen som konstaterar att vinterdäcken också gör sitt för att förvärra situationen.

För att stävja dammandet på huvudlederna sprider fastighetsaffärsverket ut en mild saltlösning på vägarna för att binda dammet varje morgon.

Flera föroreningar ingår i luftkvalitetsindex

Luftkvaliteten beräknas på basis av:
svaveldioxid (SO2)
kvävedioxid (NO2)
inandningsbara partiklar (PM10)
småpartiklar (PM2,5)
ozon (O3)
kolmonoxid (CO)
illaluktande svavelföreningar (TRS).

Besvärligt att tvätta bort gatudamm

Det andra skedet av vårstädningen är att städa lite större gator som samlar upp trafiken från bostadsområden och lättrafiklederna. Det sista skedet är att städa upp gator i bostadsområden.

- I början av maj kommer vi säkert att vara klara med vårstädningen, tror Jokinen.

På måndag städas Åbo centrum

Nästa vecka börjar också Åbo centrum städas. hittills har staden låtit bli att städa gatorna i centrum, eftersom kalla temperaturer och påföljande halka kunde medföra att staden blir tvungen att sanda gatorna på nytt.

- Om vädret bara tillåter så kommer vi att städa centrum från och med måndag, berättar Jokinen.

Hon uppmanar alla bilister som rör sig i Åbo att observera de skyltar med tillfälligt parkeringsförbud som staden nu sätter ut på många håll i centrum.

- Parkerar du din bil på en sådan plats så bogseras bilen bort, och du får en räkning på 80 euro, säger Jokinen.

Om vädret blir mycket kallt skjuts städningen fram.