Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen vill se snabbare bredband - alla ska kunna få minst 2 Mbit/s

Från 2015
Uppdaterad 17.03.2015 17:13.
Dator med internetanslutning
Bildtext Bredbandshastigheterna har stigit märkbart de senaste åren
Bild: Yle

Kommunikationsministeriet vill höja kravet i fråga om den allmänna servicenivån gällande bredband till minst 2 Mbit/s från och med november i år. På längre sikt är målet att höja hastigheten till 10 megabit senast år 2021.

Operatörerna pålades år 2010 en skyldighet att erbjuda en viss servicenivå gällande bredband - en så kallad samhällsomfattande tjänst - som då kom att betraktas som basservice på samma sätt som telefonförbindelser eller post. Anslutningen kan vara fast eller trådlös.

Undervisningsminister Krista Kiuru bad i oktober 2014 Kommunikationsverket utreda marknadsläget gällande bredband och vilka hastigheter som operatörerna erbjuder. Man ville veta ifall det nuvarande kravet på minst 1 megabit täcker de behov som finns. Slutsatsen var att hastigheterna har stigit i och med den tekniska utvecklingen och nya frekvensområden.

- En rimligt prissatt och tillräckligt snabb nätförbindelse är varje finländares grundrättighet, och det finns en klar beställning på en ambitiös höjning av hastigheten, konstaterar Kiuru i ett pressmeddelande.

Operatörerna: Det blir en utmaning

Organisationen Ficom som är intressebevakare inom finländsk informationsteknologi, konstaterar att 2 megabit visserligen kan låta som en låg hastighet, men att det kan bli utmanande att erbjuda den i vissa geografiska förhållanden.

- De finländska operatörerna kommer ändå att jobba målmedvetet för att målet ska nås, säger Ficoms vd Reijo Svento.