Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Saint Patricks day vs första maj

Från 2015
Irälndare firar Sankt Patriks dag.
Bildtext Irländare firar sin nationaldag iklädda grönt och Leprechaun-hattar.

Vad är Saint Patricks day egentligen och hur ska också vi i Finland fixa en fest som kan exporteras på samma sätt?

Saint Patricks day är en irländsk högtid som spritt sig som en löpeld runt världen. Den 17 mars kan man se folk i gröna utstyrslar och hattar smuttandes på grönt öl. Ja, du läste rätt. Grönt är Sankt Patriks officiella färg, och då ska också ölet färgas.

Legenden om Sankt Patrik

Sankt Patrik levde i England för helt sjukt länge sedan (cirka 400 efter Kristus). När han var 16 år gammal kidnappades han av irländska pirater, som sålde honom som slav. Under sin slavtid på Irland såg Patrik ljuset och blev väldigt gudfruktig.

När Patrik sedan kom undan slaveriet bestämde han sig för att bli präst och åka tillbaka till Irland för att rädda den hedniska befolkningen. Sagt och gjort, några år senare var han där och det sägs att han lärde de ogudaktiga irländarna om Fadern, Sonen och Den Helige Anden med hjälp av treklöver, ett blad som är tre men ändå ett. Treklövern är fortfarande en viktig symbol för irländarna.

Legender säger också att avsaknaden av ormar på Irland också är Patriks förtjänst. När han fastat i 40 dagar och nätter på ett berg (någon som drar paralleller till en annan religiös figur?) attackerade ormarna Patrik och han jagade ner dem alla i havet. På så vis försvann Irlands ormar - fast helt på riktigt var det faktiskt så att ormar aldrig funnits på efteristida Irland.

Hur firas St Patricks Day?

Traditionellt klär man sig i grönt och en stor leprechaun-hatt när man firar Saint Patricks day. En leprechaun är en sorts irländsk pyssling som bär hatt och som kan göra dig rik om du fångar honom. Man pyntar också sig med treklövern, många väljer till exempel att måla den på kinden.

I Dublin ordnas en stor parad i dag (17.3) men högtiden firas i flera dagar. Det ordnas konserter, teaterföreställningar, dansuppvisningar och fyrverkerier. Eftersom Saint Patricks day är en social högtid slutar dagen ofta på pubben där man dricker grönt öl som är färgat med karamellfärg.

Tror du på skrock så kan du testa att lägga en shamrock, en irländsk treklöver, bakom hälen i din vänstra sko. Det sägs att följande människa du möter är den du gifter dig med.

Sankt Vappen från Finland?

Finlands egen legendariska vårfest är förstås valborgsmässoafton och första maj. Speciellt första maj har all potential att kunna exporteras som en global rolighetshögtid.

Första maj firas redan på många ställen i världen, men med den ursprungliga tanken om att det är arbetarnas högtid. Det ordnas demonstrationståg och marscher.

Här hos oss har vi tagit första maj-firandet ett steg vidare och det är just det vi kunde börja exportera ut i världen.

Struvor och mjöd. Varje karneval med självrespekt behöver ett födoämne som förknippas till den. St Patricks Day har grönt öl, vi har struvor och mjöd. Jäser man mjödet tillräckligt länge så blir det ju också nästan som öl.

Valborg
Bildtext Ballonger gör oss glada.

Ballonger. Att en kristen högtid som Saint Patricks day har fått en så rolig fiilis och sådan grann utstrålning beror mycket på de glada irländarna. Vi finländare kan vara lite väl buttra ibland, men ge oss en ballong så lyser vi upp. Ballonger är hörnstenen i varje lyckad karneval, och på första maj hittar du inte ett kvarter utan ballongförsäljning.

Karnevalstämningen är det viktigaste för att få till en lyckad högtid. Tänk dig Akademen stå vid Times Square och sjunga om vinterns som rasat utför våra fjällar! Det vore verkligen en vacker syn.

Folkmassa i Åbo på första maj
Bildtext Första maj, den enda dagen på året som finländarna går ut ur huset för att ha roligt.

Om vi verkligen vill exportera vår kultur till utlandet ska vi välja den bästa kulturen, nämligen första maj. Det är den enda dagen på året när finländarna går ur huset för att ha roligt. Och inga obekväma familjestunder är heller förknippade med högtiden.

Mjöd och struvor kan erövra världen!

And because we know this vappu-thing is going to be a success overseas, here is a quick translation of how you celebrate vappu, Finland style.

On may first you put on way too little clothes, go to the park and listen to old men in dirty hats singing old songs. If you are student you have overalls and drink beer.

Usually you drink sima and eat tippaleipä. Sima is a drink you make yourself, it contains yeast, lemon and raisins. If you have it bottled too long you might get drunk, and if you leave it in the sun the bottle might explode. Tippaleipä is a sweet dessert that looks like a pile of worms. Pretty good actually.

Balloons and carnival feeling is important. Remember to bring enough money, because the balloons are going to cost a fortune.