Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Indiangräs får hjälp att växa på Kråkö

Från 2015
Uppdaterad 18.03.2015 10:57.
Trädavverkning vid Kråkö sandgrop
Bildtext Det är mest gran som huggits ner. Sandgropen där det simmas om somrarna skymtas i bakgrunden.
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

Under ett par veckor har trafiken vid Kråkö sandgrop varit livligare än vanligt. Men det är inte sand eller grus som Rudus kommit för att hämta.

Rädda indiangräset

Miljöchefen Hanna Luukkonen på Rudus meddelar att en del skog huggs ner för att sandgropens indiangräs ska växa bättre.

- Indiangräset har kommit hit på den tiden då inga träd växte här. Det trivs där på öppna sandområden. Nu tar vi ner träd för att se om indiangräset växer bättre.

Rudus skyltning på Kråkö sandgrop
Bildtext Rudus satsar på naturen.
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

Talkoarbete för Kråköbor

Den här tisdagen är det inte så mycket liv och rörelse. Det visar sig vara för att det mesta arbetet är gjort. Från landsvägen syns inget annat än en traktor med stockar på ett släp som kör bort från området. Inga andra brummande fordon hörs. Förbi stranden där det simmas på sommaren så syns spår av traktorer på marken och en del stockar.

En man med en lilafärgad skåpbil går och röjer sly för hand. Det är Jerker Malmsten. Han och ett par andra pensionärer har varit delaktiga i avverkningen av skog vid sandtaget. I dag är allt färdighugget men ännu ska det sista virket föras bort.

Inget kalhygge

Trädavverkning vid Kråkö sandgrop
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

För att naturen inte ska skadas rör sig endast mindre fordon på området. Traktorer med släp hämtar stockarna. På marknivå har ingenting fällts, men uppe på åsen desto mer.

Miljöchef Hanna Luukkonen betonar att det inte finns planer på att börja ta grus eller sand.

- Rudus har ett naturprogram som går ut på att värna mer om naturen. Vi har också flyttat den sällsynta åkergrodan, säger Luukkonen. Det här är ett experiment som värnar om växtligheten här.

Än syns inget indiangräs på marken men kanske det dyker upp lite senare på våren. Om Rudus lyckas med sitt test återstår att se.

Läs också: Rudus flyttar på grodorna