Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

I hemmet och på gatan eller KOTI & KATU

Från 2015
Uppdaterad 21.03.2015 15:25.
Kulturklipp video: Koti & Katu - Spela upp på Arenan

Framför huset på Tavastvägen 72 D i den bohemsjaskiga stadsdelen Vallgård mitt i Helsingfors finns en hållplats. Alla hållplatser i Helsingfors har ett nummer. Det är tydligen ett sätt att hålla reda på dem.

Ett foto av Arto Timonen får agera dörrmatta när man kommer in i galleriet
Bildtext Ett foto av Arto Timonen får agera dörrmatta när man kommer in i galleriet
Bild: Yle/Peter Lüttge

Hållplatsen utanför huset på Tavastvägen bär i alla fall numret 3022. Det numret i sin tur ger namnet åt det pikkulilla galleriet som finns i gatuplan i det grådaskiga hyreshuset mitt emot hållplatsen: Galleria Pysäkki 3022.

Hållplatsen 3022 har också ett passande namn: Gallergatan. Alla bussar därifrån går till Järnvägstorget, förutom bussarna 73 och 74 som går till Hagnäs.

KOTI & KATU

I galleriet visas konstnärerna Nina Albrechts målningar och Arto Timonens fotografier. Utställningen berör frågor om gata och hem och ifrågasätter gränsen mellan dem.

I galleriet har de byggt upp ett hem som rymmer berättelser om livet både i hemmet och på gatorna. Inom temat ryms gemenskapen mellan människorna som lever i staden och rör sig på gator eller befinner sig i ett hem.

Arto Timonen och Nina Albrecht förbereder utställningen KOTI & KATU
Bildtext Arto Timonen och Nina Albrecht förbereder utställningen KOTI & KATU
Bild: Yle/Peter Lüttge

I verkligheten är gatan ett hem för många. Frågor om rätten till en bostad och välmående berörs.

Nina Albrecht
Bildtext Nina Albrecht
Bild: Yle/Peter Lüttge

Vad är ett tryggt hem? Vem tillhör utrymmena i staden? Finns det platser som tillhör alla? Hur ser gemenskap och idyll ut? Dessa frågor behandlas ur olika synvinklar i samspel och kommunikation med utställningsbesökarna.

Albrecht undersöker i sina målningar människans inre världar, känslotillstånd och erfarenheter. Timonens fotografier visar en realistisk bild av de bostadslösas vardag.

NINA & ARTO

Nina har studerat bildkonst i Österbotten under åren 1997-2004. Hon har också studerat på distans i Berlin. Nina har illustrerat för flera böcker och tidskrifter. Hon har också skrivit boken Vardagsvingar och klasskalas – en bok om politiskt pyssel (tillsammans med Fredrika
Biström).

Arto Timonen
Bildtext Arto Timonen
Bild: Yle/Peter Lüttge

Arto har studerat fotografi vid Åbo konstakademi och fick examen 2008. Han har hållit utställningar i Finland och utomlands. Timonen har fotograferat bostadslösa under nästan hela sin karriär som fotograf och har utgivit boken Katu-Asunnottomat kertovat (tillsammans med Ulla Pyyvaara).

MÅLNINGAR & FOTOGRAFIER

Nina målar alltså. Och Arto fotograferar. Jag tycker om Ninas målningar. Men ännu mera tycker jag om Artos fotografier. Att bilderna hänger och står huller om buller gagnar fotografierna och begränsar målningarna. Men om man ger sig tid och närmar sig Ninas målningar och tittar noggrannt på dem öppnar sig också deras värld.

Så egentligen tycker jag lika mycket om Ninas målningar som jag tycker om Artos fotografier. När jag riktigt tänker efter. Och det var väl också meningen med att hänga dem huller om buller. I ett enda tohuwabohu.

Två målningar av Nina Albrecht
Bildtext Två målningar av Nina Albrecht
Bild: Yle/Peter Lüttge

Utställningen KOTI & KATU är öppen fram till den 28 mars. Kolla deras facebooksida för de aktuella öppethållningtiderna. De varierar.

Mer om ämnet på Yle Arenan