Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vårens blommor sprider glädje i toner om fjärilar

Från 2015
Uppdaterad 24.03.2015 08:56.
Erica Karlsson och Jasmine Nedergård från Florakören.
Bildtext Erica Karlsson och Jasmine Nedergård från Florakören.
Bild: Yle/Nilla Hansson

En aktiv konsertvår och en bärande roll i en Sibeliusopera i Korpo i sommar väntar Florakören. Och en nybildad Stockholmskör kommer på besök.

Nybildade Stockholms Akademiska Damkör från Stockholm bjuder på konsert i Åbo tillsammans med Florakören och Brahe Djäknar den 25.4 i Betelkyrkan.

När Florakören var på studentsångarstämma i Tartu på våren 2014 var den yngre damkörskollegan också där. Med samma repertoar! Det var antagligen lika överraskande för båda körerna.

Flora-aktivister

Erica Karlsson är ordförande och andra sopran i kören. Hon studerar logopedi och har lärt sig att använda rösten på ett bra sätt också i körsammanhang.
Jasmine Nedergård är infosekreterare, vicedirigent och andra alt i Florakören. När hon inte studerar nationalekonomi eller vikarierar för kantorn i sin hemförsamling.

Florakören och Brahe Djäknar ska också sjunga kantater av Sibelius tillsammans med Åbo filharmoniska orkester på en annan konsert den 16.4.

Uruppföranden

Och naturligtvis ordnar har Florakören sin egen vårliga konsert på Floradagen den 13 maj. På den blir det uruppföranden från den sångbok Florakören sammanställde i fjol av de bidrag som kom in till sångbokstävlingen 2013. Jasmine Nedergård kallar de två sånger som uruppförs för serenader. Den ena av dem har skrivits av proffsdirigenten, kompositören och BD:aren Martin Segerstråle. Den andra sången i medeltida stil är skriven av Erik V. Sköld från Sverige.

Det blir också musik av körens dirigent Ulf Långbacka, Anna-Mari Kähärä och Mia Makaroff på konserten på Floradagen.

Tror mest på fjärilsvingar

I Gottfrid Gräsbecks sång till Flororna som hänger med år efter år heter det att "Vi tror på blommor och på fjärilsvingar. Flyktiga ting men eviga ändå". Enligt Erica Karlsson kan den beskrivning av styrka som fjärilar har i sina vingar och styrkan för överlevnad mycket väl kan tillämpas på Florakören. En av sångerna på konserten heter också "Butterfly".

Sibeliusopera i juli

I sommar blir det Sibeliusoperan "Jungfrun i tornet" för en del av Florakören och en del av Brahe Djäknar. Det är Sibelius i Korpo och konstnärlige ledaren Folke Gräsbeck som har engagerat sin fars gamla körer för uppdraget.