Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fler nybörjarplatser på ÅA, Hanken testar nybörjarkvoter

Från 2015
åa
Bild: Yle/Andy Ödman

Högskolorna i Åbo kan ta emot fler studerande i höst tack vare fler studieplatser, skriver Turun Sanomat.

Åbo Akademi hör till de läroinrättningar som tilldelats fler studieplatser enligt beslut från Undervisnings- och kulturministeriet.

Yrkeshögskolor erbjuder i år cirka 25 000 och universitet cirka 18 000 nybörjarplatser. Regeringens mål har under de senaste åren att öka på antalet nybörjarplatser med cirka 3 000 varje år.

Meningen är att minska på det stora antal studenter som blivit utan studieplats innan nybörjarkvoterna införs.

Snart kommer nybörjarkvoterna

Kvoterna tas i bruk i stor skala 2016 och det innebär att högskolorna måste reservera ett antal studieplatser för sökande som inte har någon studieplats i högskola eller avlagt högskoleexamen.

Kvoterna motiveras med att finländare börjar studera sent i jämförelse med ungdomar i många andra länder, och att de därmed också är äldre när de träder in i arbetslivet.

Svenska Handelshögskolan Hanken är den enda läroinrättningen som testar nybörjarkvoter i årets antagning, skriver Helsingin Sanomat.

Den gemensamma ansökningstiden för högskolor inleddes idag och den pågår fram till den 9 april. Ansökningsblanketten är den samma till universitet och yrkeshögskolor; sex alternativ får skrivas ned i prioritetsordning.

En sökande kan endast få en studieplats, och det är den högst rangordnade utbildningen som den sökandes poäng räcker till för.

Här hittar du den elektroniska ansökningsblanketten.