Maktskifte möjligt i Israel
Den första verkliga maktkampen i Israel på länge verkar få upp valdeltagandet. Kampen om de rekordmånga rörliga väljarna var hård in i det sista.
Ännu för några månader sedan ledde premiärminister Benjamin Netanyahus parti Likud med klar marginal, och han väntades stå i spetsen också för Israels nästa regering.
Kamp mellan Likud och Sionistsiska unionen
Men nu har vänsterkoalitionen Sionistiska unionen kommit ikapp, och gått om Likud. Unionen med Isaac Herzog och Tzipi Livni i spetsen hade i de sista mätningarna ett försprång på 4 säten i Knesset jämfört med Likud.
Valdeltagandet i Knessetvalet verkar bli högre än på länge. Det är första gången på länge som ett maktskifte på riktigt står på spel.
Både vänstern och högern har gjort sitt bästa för att sporra sina väljare att ta sig till vallokalerna. Spelet är ännu öppet trots Sionistiska unionens ledning.
Hård kamp om att nå de osäkra väljarna
Spänningen håller in i det sista, dels eftersom de båda stora partierna blir tvungna att svetsa ihop breda koalitioner för att bilda regering, och dels för att så många väljare inte i de sista mätningarna hade fattat beslut om vem som får deras röster.
– År 2013 hade 15 procent inte fattat beslut om vilket parti de skulle rösta på förrän på själva valdagen. Nu är den siffran 23 procent. Så det betyder att väljarna måste nås på alla håll; på smarttelefonen och vid datorerna, säger experten på politisk marknadsföring, Ari Gottesman, till nyhetsbyrån Reuters.
Kommentaren handlar om en reklam som har spridits på sociala medier och har premiärminister Benjamin Netanyahu i huvudrollen.
I reklamen öppnar ett ungt israeliskt par dörren och hittar ”Bibi” Netanyahu vid dörren, i stället för barnvakten de hade väntat sig.
– Vilken ära, herr premiärminister, utbrister pappan när han har hämtat sig, men vad gör ni här?
– Ni beställde en babysitter. Ni fick något ännu bättre. En Bibi-sitter, svarar Netanyahu.
Budskapet är att Netanyahu är det säkraste alternativet för Israel - någon som israelerna utan oro kan överlåta ansvaret för landets säkerhet åt.
En fråga per parti
Förutom de lite udda inslagen i valkampanjerna har den hårdare kampen om de rörliga väljarna också betytt att partierna allt mer har satsat på en valfråga var.
För Netanyahus och hans partis Likuds del är det säkerhetspolitiken.
– Sanningen är simpel och klar: Om vänsterns Herzog och Livni får grunda regering kommer det på de här kullarna att grundas Hamas nästa fäste, ett nytt Hamastan. Vi har förhindrat det, vi kommer att förhindra det, sade Netanyahu då han besökte en av de israeliska bosättningarna på ockuperat område på Västbanken.
Det här budskapet går definitivt hem hos en del väljare, bland dem Yael som bor i en av bosättningarna utanför östra Jerusalem.
– Säkerheten är den viktigaste frågan för israelerna. Därför röstar jag på Netanyahu och Likud, för de kan ge oss säkerhet, tror jag, säger Yael till Reuters.
Ekonomin i första hand
Samtidigt ser majoriteten av Israelerna med betydligt större oro på vardagsfrågor.
För två tredjedelar av israelerna är den allt stramare arbetsmarknaden, levnadskostnaderna, ekonomin och framförallt bostadsbristen och bostadspriserna frågor som avgör vem man röstar på, visar en färsk mätning.
– Vi jobbar hårt, vi sparar men lyckas aldrig spara tillräckligt, och vi försöker hålla levnadskostnaderna nere. Jag vet att vi har en högre inkomst än medeltalet, men ändå kommer vi aldrig ikapp så att vi har råd med ett eget hus, säger Preciuos Gross från Tel Aviv till Reuters.
Gross beskriver samtidigt vardagen för många i den israeliska medelklassen.
Vänsterkoalitionen Sionistiska unionen med Isaac Herzog och Tzipi Livni i spetsen har på några månader gått om Likud och tagit ledningen i mätningarna genom att egentligen bara koncentrera sig på just de här frågorna, framförallt bostadsproblemet.
– Det här är en fråga som bara en premiärminister kan åtgärda, och jag lovar göra det om jag får mandatet, sade Isaac Herzog vid ett valtillfälle nyligen.
Frågan avgör, inte svaret
Herzog har däremot bara gett vaga besked om sina ståndpunkter vad gäller de ockuperade palestinska områdena, Gaza och Irans kärnkraftsprogram, alltså Netanyahus favoritämnen under valkampen.
Netanyahu har i lika vaga termer lyckats svänga alla frågor om bostadsproblemet till säkerhetspolitik.
– När vi talar om kostnaderna för bostäder, levnadskostnader, glömmer jag inte för ett ögonblick vad som är den livsviktiga frågan, frågan för de levande. Den största utmaningen vi står inför, för våra egna liv, som israeliska medborgare, som stat, är det hot som Irans kärnvapenprogram utgör, sa Netanyahu efter att ha tagit emot en rapport om bostadsprisutvecklingen.
Netanyahu har alltså inte rört de inrikespolitiska vardagsfrågorna och Herzog har hållit sig borta från säkerhetsfrågorna.
Frågan under valdagen är alltså inte vem som svarade bättre, utan vilken fråga de rörliga väljarna anser är viktigare.