Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagsval inte lättare på Åland

Från 2015
Uppdaterad 18.03.2015 08:54.
Riksdagsvalskandidater på Åland
Bild: Yle/Bengt Östling

Ett pensionat på landsbygden från 1970-talet som luktar fräscht, inte fukt eller mögel! Familjärt och personligt. Det är den första reaktionen när man stiger in på hotell Elvira i Eckerö. Det gäller att vara glad över de små fenomenen.

Det är måndag kväll och här ska Åländsk samling hålla valmöte. Frågan är om den åländska politiken är lika ren och fräsch som hotell Elvira.

Hotell Elvira i Eckerö har plats för ett 40-tal gäster och hålls öppet året om. Beatrice Nordling är en av ägarna som köpte hotellet för några år sedan, och lyckades få banklån för allt som måste göras om.

Nu lever hon småföretagarens vardag med skulder, skatter och hårt jobb. Men också drömmar om en strålande framtid, utvidgning och en möjlighet att leva på de många kunskaper en skärgårdsbo måste. För Beatrice Nordlings del betyder det kunskap om turism och guidning, friskvård och motion.

Trenderna gynnar småhotell

Det enda som är gratis är en strålande miljö runt hörnet. Ålands hav sticker in en vik med sandstrand strax intill hotellet. Eckerö är en turismkommun med flera stora projekt och direkt färjförbindelse till Sverige. Skulle det bara komma turister lite jämnare, helst året om och inte bara i juli…

Men turisttrenderna tycks i alla fall gynna små personliga hotell utanför storstäder och storkedjor, hoppas Beatrice Nordling. Här uppmärksammas både lokala traditioner och åländsk sjöfart. Men allt måste inte vara gammalt.

Vad kan politikerna göra?

Av politikerna kan turismföretagarna på Åland begära en hel del. Hjälp med marknadsföring, stöd till företagen utanför Mariehamn, enklare byråkrati och beskattning.

Beatrice Nordling nämner speciellt skatterna och arbetskostnaderna. Det kostar en hel del att hålla folk anställda. Skatter och avgifter gör det svårt att få allt att gå ihop, man får trolla med knäna ibland och slå knut på sig själv, säger Nordling.

Hon hoppas ändå på bättre tider. Det är de första åren som är värst.

Lågt valdeltagande - igen?

Valmötet i Eckerö blir ingen publiksuccé. Arrangören Åländsk samling är på gemensam lista med landskapsregeringens tre partier, tillsammans med riksdagsledamoten Elisabeth Nauclér.

Listan kommer ganska troligt att vinna riksdagsvalet i april, men tydligen inte via valmötena. Sammanlagt ett tiotal deltagare tillbringar några timmar på valmöte, de flesta å tjänstens vägnar.

Det finns en misstanke om att det åländska valdeltagande som vanligt går under 60%. Riksdagsval brukar inte intressera lika mycket som höstens lagtingsval, där väljaren mer anser sig kunna påverka sin egen vardag.

Bild från Ålands lagting
Bild: Yle/Bengt Östling

Jippopolitik på mässa

I helgen hölls den traditionella köpmannamässan i Mariehamn där partierna hade stor framgång med att dela ut sitt valgodis, ballonger och broschyrer. Åländsk samlings deltagande partier höll sig på olika håll i mässhallen, större enighet än så har partierna inte.

På mässan ställde också den konkurrerande liberala listan upp. Där är Mats Perämaa, tidigare finansminister, det mest kända namnet. Liberalerna påminner gärna om sin stolta historia, där man har haft både lantrådsposten och riksdagsmannen under Gunnar Janssons tid. Många av de framgångar som nu skördas, t.ex. ifråga om statliga vindkraftsstöd, har sin bakgrund i liberal politik, påminner Mats Perämaa, som numera är oppositionspolitiker.

Politikernas snackfavorit: självstyrelsereformen

Både liberalerna och regeringspartiernas kandidater har avverkat tiotals väljarmöten runtom Åland vid det här laget, och det blir minst lika många till.

Frågorna som kommer upp är av alla slag. Men om politikerna får bestämma är självstyrelsereformen den fråga de helst vill driva i riksdagen. Det säger Cecilia Jansson, moderat kandidat på den gemensamma listan.

För väljarna är företagarfrågor viktiga, eftersom många ålänningar är egenföretagare. Det passar en moderat kandidat utmärkt i synnerhet om hon också själv är mångsysslare.

Cecilia Jansson är glad över samarbetet över partigränserna inom ramen för Åländsk samling. Hon vill inte sia om resultatet, men hoppas på att fler ålänningar röstar. I höstens lagtingsval får man anta att valdeltagandet är större. Men det är viktigt att synas också i riksdagsvalet.

Stort och smått på valmötena

Den moderata partikamraten Kerstin Vikgren är med på valmötet i Eckerö. Som inflyttad ser hon det som synd att den åländska politiken är så splittrad, i synnerhet som också centern inte längre deltar aktivt i valsamarbetet.

Inom säkerhetspolitiken är hon för Natomedlemskap.

- Åland är bara en liten prick, men en strategiskt viktig prick. Neutralisering och demilitarisering är bra, men stöd från en stark försvarsallians är inte heller illa, anser Kerstin Vikgren.

Nato tycks vara en fråga som delar ålänningarna. Eckerö var i tiden rysk utpost i väster. Numera oroas man mer över ryska ubåtar i svensk skärgård.

Centern gör sig synlig på egen hand

På valmötet i Eckerö deltog tre av Åländsk samlings fyra kandidater. Centerns kandidat Mats Löfström var inte med. I praktiken uppges han föra en egen kampanj i stället för att samarbeta inom Åländsk samling. Hans uttalanden visar att han på riktigt vill utmana den sittande riksdagsledamoten.

Löfström betonar både sin ungdom och sin rikliga erfarenhet, kontakter och politisk kunskap inom både SFP och EU. Det har fått en del motståndare att muttrande utpeka honom som icke-ålänning, och SFP:s utsträckta hand för att få bort Nauclér. På samma sätt beskylls socialdemokraterna för att vara Nauclérs kamphundar, som nöjer sig med suppleantplatsen för Sara Kemetter.

Kan någon göra jobbet bättre?

Både Centerns Löfström och liberalernas Perämaa antyder att de skulle vara bättre lämpade som brobyggare och diplomater i det viktiga kontaktarbetet för Åland, där det behövs nya kontakter.

Ålands lagting
Bild: Magne Kveseth/norden.org

Inofficiellt är det många politiska aktörer som antyder att Elisabeth Nauclér hårdnackat driver Ålands sak, men inte har förståelse för spelreglerna i finländskt politiskt arbete.

Samtidigt är det ingen på Åland som vill säga att Nauclér sköter sitt jobb dåligt. Hon är erfaren, flitig, språkkunnig, säger både vanliga väljare och politiska med- och motståndare.

Frustration om ”pladder”

Bråkstaken i svenska riksdagsgruppen Jörn Donner skriver i sin senaste bok om svenska riksdagsgruppens möten och riksdagsledamoten Elisabeth Nauclér. Hon uppges frustrerad över allt ”pladder” om SFP:s och regeringens arbete. Hon vill tala om Åland. Åland är allt, karakteriserar Donner sin gruppkamrat.

Svenska riksdagsgruppen ett måste för Åland

Nauclér själv anser att samarbetet i svenska gruppen är viktigare än något annat, och att det har fungerat utmärkt. Svenska riksdagsgruppen är naturlig för henne, och för samtliga åländska riksdagsledamöter, också om socialdemokraten Sara Kemetter skulle bli invald.

Kemetter påpekar att Ålands riksdagsledamot också är viktig för att den svenska gruppen ska bli tillräckligt stor för utskottsplatser och eventuell regeringsmedverkan.

Ålänningen "kastar partiboken"

-Det har varit en tradition att den enda åländska riksdagsledamoten kastar partiboken, om man har haft en. Lite som republikens president inte representerar något politiskt parti, jämför riksdagsledamot Elisabeth Nauclér, den opolitiska tjänstemannen/juristen.

- Man måste kunna samarbeta med landskapsregeringen. Man kan inte i Finlands riksdag driva en politik som är på kant med landskapsregeringen, säger Nauclér. Men den åländska riksdagsledamoten kan inte heller rösta mot regeringen.

Med eller mot regeringen?

Om SFP inte återfinns i nästa regering måste kanske den åländska riksdagsledamoten ändå stöda regeringen. Och motsatt, om SFP bestämmer sig för finländskt Nato-medlemskap kommer varken Elisabeth Nauclér eller socialdemokraten Sara Kemetter att stöda förslaget.

Men de två andra kandidaterna på listan är pro-Nato, kanske ett annat exempel på hur samarbetet kring den här riksdagslistan fungerar.

Sociala reformer också på Åland

Det ser ut att bli en hel del tjafs i den åländska valkampanjen. Avdelningen för "smutsiga trick" har också kommit igång. Mats Löfström har fått kritik både för att inte längre riktigt vara ålänning efter många års bortavaro i Helsingfors och Bryssel. Det har också antytts att han är SFP:s man på Åland.

Och den sittande riksdagsledamoten Elisabeth Nauclér har de senaste dagarna fått försvara sig mot beskyllningar om att inte ha skött det åländska intressearbetet på plats i riksdagshusets plenisal.

På valmötena blandas små och stora ärenden. De som av politikerna kan uppfattas som mindre, är ofta stora för medborgaren. Social- och hälsovårdsreformen i Finland kan bli viktig också på Åland, åtminstone för de ålänningar som får vård på fastlandet. Men också Åland filar på en egen modell med ett kommunalförbund som tar hand om vård och socialpolitiken. Då behöver de 16 småkommunerna på Åland inte vara hotade.

I Eckerö diskuterades också skattepolitik, åländsk självstyrelse som ibland tycks skapa en känsla av maktlöshet, rätten till svenska i Finland, bland annat inom fångvården, och försvars- och säkerhetspolitik.

Eckerö på Ålands världskarta

I det åländska riksdagsvalet höjs alltså röster för en förändring. Mångårig opolitisk erfarenhet är inte längre nödvändigtvis ett trumfkort.

Och vad fick hotellägaren Beatrice Nordling ut av det politiska mötet? Några löften är det ingen politiker som ger. Men en del tips, goda idéer och information om rättigheter som också småföretagare trots allt har.

Kanske ordnas det också fler arrangemang på hotellet. Varje såld kaffekopp är viktig för en turistföretagare.