Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Patrik Nygréns lön väckte häftig diskussion i fullmäktige

Uppdaterad 18.03.2015 07:42.
Pargas stadsdirketör Patrik Nygrén i diskussion med Ted Bergman och Mikael Holmberg
Bildtext Från vänster: Ted Bergman, Patrik Nygrén och Mikael Holmberg. Bergman (Saml) ville ge lägre lön än det som Nygrén begärde. Stadsstyrelsens ordförande Holmberg var som många ledamöter av annan åsikt.

Hur hög lön förtjänar Pargas nya stadsdirektör? Frågan väckte diskussion på tisdagens fullmäktigemöte i Pargas.

I april tillträder Patrik Nygrén som stadsdirektör i Pargas då nuvarande stadsdirektör Folke Öhman går i pension. På tisdagens fullmäktigemöte väckte frågan om hur hög Nygrén lön ska vara diskussion.

"Lönen ska slås fast då Nygrén visat vad han går för"

Enligt stadsstyrelsens förslag ska Nygrén få samma lön som Öhman, det vill säga en totallön på 8555 euro per månad. Det ligger enligt styrelsen nära medellönen för en kommundirektör i kommuner i samma storleksordning.

Samlingspartiets Ted Bergman ville dock annorlunda och föreslog att Nygrén skulle få en lön på 8005 euro per månad. Enligt Bergman är det bättre att börja en aning lägre och eventuellt i framtiden höja lönen då Nygrén visat vad han går för.

- I förhållande till andra kommuner hade Öhman en jämförelsevis hög lön men han hade otvivelaktigt en lång och bred erfarenhet. Vi borde nu se vad Patrik Nygrén kan åstadkomma och därefter justera lönen.

Bergman fick snabbt mothugg av stadsstyrelsens ordförande Mikael Holmberg (SFP).

- Jag är av en annan åsikt än Bergman. Med två tidigare kommunaldirektörstjänster har Nygrén en mycket lång erfarenhet och som ekonomidirektör i Pargas har han gjort ett mycket bra jobb.

Holmberg fick medhåll av personalchef Peter Lindroos.

- Jobbet har inte blivit mindre krävande utan tvärtom är kravnivån i dag större än tidigare, säger Lindroos.

"Moraliskt fel att nu ändra lönen"

Både Lindroos och Holmberg lyfte också fram att fullmäktige då de valde Nygrén till posten som stadsdirektör borde ha varit medvetna om hans löneanspråk.

- Nygrén hade vid intervjun ett tydligt löneanspråk och det borde alla i salen varit medvetna om då han valdes. Det är moraliskt fel att nu anse att lönen är för hög, säger Holmberg.

Vid det här laget började stämningen i fullmäktigesalen vara aningen tryckt. Ted Bergmans förslag om en lön på 8 005 euro fick understöd av Socialdemokraternas Carita Henriksson.
Hennes partikollega Kyösti Kurvinen underströk dock att man inom gruppen var oeniga i frågan och att han själv stöder styrelsens löneförslag. Det gjorde också många andra av ledamöterna.

- Vi borde skämmas som diskuterar den här frågan nu, sa Christer Friis (SFP).

- Vi är moraliskt förpliktade att godkänna styrelsens förslag. Åtminstone jag var medveten om lönen då vi valde honom. Var är moralen? frågade sig Friis partikollega Kurt Kronehag.

Huvudpersonen själv, Patrik Nygrén, var på plats i fullmäktigesalen under tisdagen men eftersom han tillträder som stadsdirektör först i april satt han ännu kvar på sin stol som ekonomidirektör längst bak i salen. Han la sig inte i lönediskussionen utan tittade tyst ner i sina papper medan ledamöterna debatterade.

Efter omröstning blev det dock klart att den blivande stadsdirektören kommer att få den lön han begärt.

Med siffrorna 31 mot 12 röstades Bergmans förslag om en lön på 8 005 euro ner och Nygrén kommer alltså att få en totallön på 8 555 euro när han tillträder som stadsdirektör.

Läs också:

Patrik Nygrén får vänta med avsked