Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Utebliven svenska gör Pyttisplaner ojämlika

Från 2015
Versö föreslås som placeringsplats för naturturism på Mogenpört.
Bildtext Versö föreslås som placeringsplats för naturturism på Mogenpört.

Storslagna planer har gjorts upp för Mogenpört i Pyttis, men byaföreningen vill helst att hela projektet avbryts. Byaföreningen undrar också varför man inte kan få planerna på svenska.

Planerna för Versö på Mogenpört i Pyttis är storslagna. Det talas om hotell med 125 rum, 20 stugor och ett spa för ryska och kinesiska turister. De här planerna faller ändå inte Mogenpört ös byaförening i smaken.

Föreningen vill att hela planeringen avbryts för att naturen på Mogenpört ska kunna lämnas i sitt nuvarande tillstånd.

Möte på Mogenpört i Pyttis.
Bildtext Förra veckan fick Mogenpörtborna mötas och höra om de senaste planerna för ön.

Missnöje på flera punkter

Om planeringen trots allt går vidare så menar föreningen att planerna måste rättas till på flera ställen.

Enligt byaföreningen strider planerna nämligen mot den gällande landskapsplanen för Kymmenedalen på flera punkter. Vissa områden har planerats för andra ändamål än det som anges i landskapsplanen, och detta vill föreningen att korrigeras.

Dessutom tycker föreningen att planerna på 22 500 våningskvadratmeter är överdimensionerade och äventyrar de naturvärden som finns på ön.

Var blev svenskan?

Utöver det ovan nämnda vill Mogenpört ös byaförening peka på ett språkligt problem i planerna. Pyttis är en tvåspråkig kommun, men den här detaljen tycks ha förbisetts i planeringen då den svenska versionen har uteblivit.

Föreningen kräver nu att planerna korrigeras med en översättning till svenska och att utkastet läggs fram på nytt. På så vis vill föreningen garantera jämlikhet för alla kommunmedlemmar.

Läs också: Pyttisbor besvikna på ömöte

Mogenpört figurerar även i dokumentärfilmen "Tre miljöer" från 1964. Reporter är Lars-Peter Ringbom. Du kan se dokumentären i videoklippet nedan, inslaget från Mogenpört börjar vid 12 minuter och 30 sekunder.