Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Massivt motstånd mot USA:s nätspionage

Från 2015
Uppdaterad 18.03.2015 08:34.
Bild: EPA/JENS BUETTNER

Motståndet mot USA:s nätspionage är stort och utbrett, visar en internationell enkät som människorättsorganisationen Amnesty International har låtit göra. Över 70 procent av de tillfrågade i 13 olika länder säger att de motsätter sig den amerikanska övervakningen på nätet.

Sammanlagt svarade 15 000 människor på enkäten som utfördes i bland annat USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Sverige.

Visselblåsaren Edward Snowden avslöjade för ett par år sen att den amerikanska säkerhetstjänsten NSA spionerade på telefon- och internettrafiken i närmare 200 länder. NSA kunde dagligen samla in information om flera miljarder telefonsamtal och e-postmeddelanden i de här länderna.

Störst är motståndet i Brasilien (80 procent av de svarande) och i Tyskland (81 procent). I de här två länderna gick debatten het efter Snowdens avslöjanden om att presidenten Dilma Rouseffs och förbundskansler Angela Merkels mobiltelefoner hade avlyssnats.

Fransmännen är de som är minst kritiska, men också av dem är närmare 60 procent emot spionaget.

"USA måste respektera integritetsskyddet"

En majoritet av de tillfrågade (60 procent) anser också att de stora teknologiföretagen som Google, Microsoft och Yahoo borde garantera att folks personliga uppgifter inte hamnar i olika regeringars händer. Bara 26 procent tycker att de här företagen har rätt att överlämna uppgifter till olika myndigheter.

I samband med NSA-läckan kom det fram att flera företag samarbetade med de amerikanska myndigheterna för att de skulle ha lättare att övervaka vad folk skriver på e-posten och på de sociala medierna.

Enligt Amnesty visar de här resultaten att människor vill att USA ska respektera integritetsskyddet. USA måste sluta upp med att använda internet som ett redskap för att samla in information om folks privatliv, säger Tiina Valonen som är juridisk expert vid Amnesty Finland.

Diskussion om artikeln