Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amning gör barn intelligenta och rikare

Från 2015
Uppdaterad 18.03.2015 13:52.
Ammande mamma.
Bild: EPA/BEA KALLOS

Amning har en gynnsam effekt både på barns intelligens och på deras framtida inkomstnivå. Det framgår av en ny brasiliansk undersökning, som publiceras i tidskriften The Lancet.

Forskare vid universitetet i Pelotas följde under 30 år med nästan 6 000 barn under deras uppväxt. 3 500 av dem lät sig sedan intervjuas i vuxen ålder.

De som blev ammade ännu närmare sin ettårsdag var som vuxna intelligentare än de som blev avvanda tidigt. De var också i genomsnitt högre utbildade och deras inkomster var bättre. Ju längre barnen ammades, desto bättre resultat uppvisade de i vuxen ålder.

Resultaten stod sig även efter att forskarna räknat bort andra faktorer som till exempel föräldrarnas inkomster och utbildningsnivå, barnets vikt vid födseln och vilken vecka barnet föddes i.

Den troliga förklaringen är att de mättade fettsyrorna i modersmjölken är nödvändiga för hjärnans utveckling. Något som tidigare forskning redan visat.

Dr Bernardo Lessa Horta från universitetet i Pelotas, medger ändå att man inte helt och hållet kan utesluta möjligheten att mammor som ammar hjälper sina barn att utvecklas på andra sätt.

- Vissa säger att det inte är amningens effekter, utan att det är de ammande mammorna som har en annorlunda förmåga att stimulera och motivera sina barn, säger Horta till The Guardian.

"Meningslös undersökning"

Agnes Wold, professor och överläkare, förundrar sig över att undersökningen över huvud taget har publicerats, rapporterar SVT.

- Studien är helt meningslös. Om barnens IQ ska mätas måste man mäta också föräldrarnas eftersom det är den viktigaste faktorn. Vi vet att IQ är ärftligt så det är den faktorn som påverkar mest.

Enligt Agnes Wold har tidigare studier som beaktat föräldrarnas IQ visat att det inte har varit någon skillnad i resultaten mellan de barn som ammats under lång respektive kort tid.

Diskussion om artikeln