Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Hur finländsk är du egentligen?

Från 2015
Uppdaterad 18.03.2015 12:29.
Norrsken i Konnevesi/ Vesa Vauhkonen
Bildtext Vesa Vauhkonen skickade in sin bild på norrskenen från den 18 mars 2015.
Bild: Vesa Vauhkonen

Medan norrskenen lyste upp natthimlen över så gott som hela Finland fylldes de sociala medierna av vackra himlavalvsbilder. Gröna, röda och gula flammor gnistrade mot den svarta himlen och tog andan ur både fotografer och vanliga himmelsspanare.

En trend som också dök upp på de sociala medierna var glädjen över att se norrsken för allra första gången. Både ung och gammal finländare meddelade sin förtjusning över aurora borealis-debuten. Detta ledde också till att allt fler som bor i Finland nu kan titulera sig Riktig Finländare.

Men, förutom norrskenen, vad ska du ha upplevt eller njutit av för att kunna kalla dig Riktig Finländare? Vi ger dig hela listan.

Gilla mat som slutar på -låda

Julbordet dignar av lådor med potatis, kålrot och morot. Det tvistas allt som oftast om leverlådan ska eller inte ska innehålla russin. Lådorna är helt enkelt en hjärtesak för människor i Finland.

Bild: Saarioinen Oy
Bildtext Leverlåda till middag i dag kanske?
Bild: Saarioinen Oy

Salmare

Helst ska du ha varit på Ollis en tisdag under marktiderna och druckit tiomarkssalmix, men det räcker med att du ens har smakat på den här söta, sliskiga alkoholdrycken med smak av salmiak. Hrrrrr.

En natt i butkan

Efter att ha druckit billiga salmareshottar på valfri bar är det bra om man som finländare slutligen tillbringar natten i polisens fyllecell, alltså butkan. Helst ska du vakna i butkan på morgonen utan minne av hur du hamnat där.

Häktet.
Bildtext Har du haft glädjen att sova här?
Bild: Yle/Fia Doepel

Klaga över gratis pengar

Att få lyfta studiestöd är en grundrättighet för studerande i Finland. Du får helt enkelt betalt för att du studerar, det ska vara ditt jobb. Ändå är du inte en fullvärdig finländare om du inte i något skede klagat på att du får för lite pengar, att du tvingas återbetala dina gratispengar eller att kriterierna för att få stödet är för svåra att möta.

Nakenhet

Bastu och nakenhet går hand i hand, varje finländsk person ska gilla att gå i bastun och inte vara det minsta pryd. “Ska flickorna eller pojkarna gå först i bastun?” ska helst besvaras med “Alla kan väl gå samtidigt!”

Bildtext Det går också bra att rulla naken i snön.
Bild: YLE

Vakbad

Efter nakenbad i bastun ska det också nakenbadas i vintervak. Borra ett hål i isen när det är minus 30 grader ute, ta av dig kläderna och hoppa sedan i. För det känns ju så skönt i lederna efteråt och nu är till och med reumatismen borta! Alla måste prova denna universalmedicin.

Rädsla för den ryska björnen

Som Riktig Finländare är du också en aning rädd för Ryssland och Putin, för vi som finländare har ju krigen i så färskt minne! Lite ska du också vara rädd för alla andra nationaliteter för du förstår ju faktiskt inte vad de säger. Helst ska vi inte lära oss några språk alls i skolan.

Bildtext Men Rysslands flagga är rätt snygg va?
Bild: EPA / All Over Press

Köa

I Finland gillar vi att köa. Om det delas ut något gratis kan du slå dig i backen på att kön är lång, om det så handlar om glass eller enbart hinkar. Att stå i kö i minusgrader mitt i natten är också något vi glatt gör, speciellt om det i ändan av kön väntar en fullproppad och stekhet nattklubb eller en svindyr bilresa hem. Att köa är en finländsk dygd!

Klaga på semestern

Bara fyra veckor semester. Eller fem eller sex. Det är ju alltför lite, hur ska vi orka jobba åtta timmar om dagen när vi bara får vara lediga sex veckor i året med full lön? Dessutom får vi en halv lön för att komma tillbaka på jobb. Alltför lite.

hängmatta
Bildtext Alltför lite tid att chilla i hängmattan.
Bild: Tuula Nyberg

Hur finländsk är DU?

Räkna ihop hur många poäng du fick och kolla vårt facit!

9 poäng
WOW! Du älskar verkligen rågbröd, helst ska det vara hårt som livet. Smalltalk är inte din gren och du har testat kärringkånk minst en gång.

4-8 poäng
Du gillar att duka upp ett traditionellt julbord men kalakukko är inget för dig. Du svär lite över att FPA ville ha 15 % ränta på återbetalningen av studiestödet men du orkar inte överklaga, det hjälper ändå inte i det här byråkratiska samhället. Du röstar troget men har handduken på dig i bastun.

0-3 poäng
Grattis, du får också vara finländare! Alla får vara med, även om man inte sett norrsken eller kastat sig i iskallt vatten. (Men visst äter du bara den blåa chokladen och tycker löjligt mycket om kaffe…?)