Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Drömmen om Grønnegaard

Från 2015
Uppdaterad 25.04.2017 08:45.

Signe kämpar på för att förverkliga sin dröm om Grønnegaard där hon vill odla hampa och samtidigt göra gården till en plats både för sina syskon och resten av familjen.

Lätt är det inte eftersom det kräver en helt annan gästfrihet och ett helt annat familjeliv än hon känner till. Dessutom är banken inte övertygade om henne projekt. Signe har stöd för sina planer hos syskonen – men deras kaotiska liv börjar långsamt få allt större konsekvenser.

  • "Arvstvister, gräl, hemligheter och infekterade relationer blir det gott om i denna stiliga, välgjorda tv-serie", Isabella Rothberg, Hufvudstadsbladet 1.10.2014
  • "Parasta Yle Femmalla ja mun tv-viikossa on #Perilliset. Huikea sarja! @YleFem", Twitter

När vi återser syskonen Grønnegaard står en namngivningsfest för dörren och herrgården är fylld med människor som hjälper till med förberedelserna. Frederik kämpar med Solveigs otrohet men är fast besluten att skapa ordning i sitt liv och satsa på familjen som flyttat till ett nytt område för att få en nystart. Emil står åtalad för marijuanainnehav i Thailand. Han är för tillfället frigiven i väntan på dom, men ovissheten tär på hans tålamod.

Gro har bråda tider med att både försöka organisera Emils rättegång i Thailand och sälja Veronikas verk till seriösa samlare. Gro tvingas snart till verksamhet som inte tål dagsljus – en verksamhet som också äventyrar Signes framtid. Mitt i detta kaos skall man också ta hand om ett nyfött barn.

Familjen och arvet

Arvingarna är ett karaktärsdrivet drama om vad det vill säga att vara en familj i vår tid. De klassiska familjemönstren har ändrats radikalt. I den första säsongen ärvde Signe herrgården Grønnegaard av sin biologiska mamma som hon inte känt till under sin uppväxt. Hennes nyvunna syskon Gro, Frederik och Emil har också starka band till gården som blir en samlingspunkt för olika viljor och personliga agendor. Allt sätter stor press på Signe som tvingas omvärdera hela sitt liv.

  • "Nyt on tv-katsojan juhlaviikot meneillään, ja ne huipentuvat uuteen tanskalaiseen draa-masarjaan. Oikeastaan mikään ei voisi tätä nykyä olla odotetumpaa", Leena Virtanen, HS 1.10.2014
  • Ja näköjään olen tänään teeveen vanki @YleFem ja loistavan hieno #perilliset, Twitter

Utöver karaktärerna är begreppet ”familj” en av seriens hörnpelare. I en tid då allt fler växer upp i nyare familjekonstellationer med halvsyskon, plastpappor och ”mina, dina och våra barn” har danskarna lyckats skapa en starkt drama som berör massorna. Det är inte längre nödvändigtvis något socialt eller ekonomiskt som binder oss samman som familj. Det är relationerna i sig som avgör.

Dramaserien Arvingarna handlar också om att vara beroende av varandra och hur man skapar en samhörighet utan att åsidosätta sig själv? Familjen har tagit många nya skepnader men inte för den skull blivit mindre viktig.

Vill du ha ännu mer bakgrundsinfo om karaktärerna? Läs artikeln Karaktärerna i Arvingarna från den första säsongen.

Kritikerrosat drama

Den första säsongen blev direkt en tittarsuccé i Danmark och har sedan dess blivit hyllad i flera länder. Finland är inget undantag. Både tittarna och recensenterna hyllade serien. Nedan ytterligare några rader saxat ur pressen och några inlägg i sociala medier från den första säsongen.

  • "10-osainen tanskalaissarja nivoo heti ensi jaksossa yhteen melkoisen sopan ainekset. On jännitteitä ja tulehtuneita suhteita, salaisuuksia ja huonosti kätkettyä ahneutta". Hanna Hyvärinen, Aamulehti 1.10.2015
  • "Perilliset imaisee katsojan mukaansa heti ensi sekunneilta". Annika Rytkönen, Iltalehti 1.10.2014
  • "Arvingarna drivs i lika hög grad framåt av sina karaktärer som av den på pappret aningen banala intrigen. Hela berättelsen vecklas upp snyggt och ledigt -replikerna lider sällan av den instruktiva övertydlighet man hör i mycket svenskt drama". Anna Hellsten, Svenska Dagbladet 7.4.2014
  • Kohta taas yksi tämän hetken parhaista sarjoista. Tanskalaista laatua YleFem #perilliset, Twitter

Vill du själv delta i diskussionen, använd #arvingarna och #perilliset i sociala medier.

Orginaltitel: Arvingerne (Säsong 2 / Danmark 2014)
Serien sändes första gången i Yle Fem 2015
7 avsnitt
14 dagar på Arenan

I rollerna: Marie Bach Hansen, Carsten Bjørnlund, Mikkel Boe Føsgaard, Trine Dyrholm, Jesper Christensen m.fl.

Produktion: DR / Samproduktion
14 dagar på Arenan

Test: Hur väl känner du Arvingarna?
Läs också: Ett trasigt danskt familjeporträtt (allmän text kring Arvingarna säsong 1)
Läs också: Att regissera är som att laga en middag (intervju med regissör Pernilla August inför säsong 1)

Mer om ämnet på Yle Arenan