Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny app kan rädda liv

Från 2015
Räddningsbil
Bild: Yle/Sune Bergström

Snart ska det gå snabbare och smidigare för myndigheterna att spåra en person som ringer ett nödsamtal. En ny mobilapplikation som anger din exakta position håller som bäst på att utvecklas. Till sommaren ska den vara klar att tas i bruk.

Den nya GPS-appen ska gå att ladda ner gratis och den ska finnas för alla smarttelefoner.

Då du ringer nödcentralen via den dyker dina exakta koordinater automatiskt upp på nödcentralens dataskärmar. Det här är en klar förbättring jämfört med dagens system där koordinaterna kan kasta på allt från hundra meter till flera kilometer, säger systemplaneraren Dan Berlin vid nödcentralen i Uleåborg.

- Det här behövs till exempel när den som ringer är "borttappad" eller inte kan ge en exakt adress. Vi får informationen direkt och kan skicka hjälp direkt till den som behöver det.

Appen utvecklas som bäst av Nödcentralsverket tillsammans med ett inhemskt företag, som man än så länge inte vill uppge namnet på. Om allt går enligt planerna ska appen i varje fall vara klar till sommaren och semestersäsongen, en tid då människor rör sig mer än annars på okända områden både till havs och till lands.

På Nödcentralerna hoppas man att det nu ska bli ett slut på alla katastrofrapporter om ambulanser som skickas iväg till fel adresser. I bästa fall kan appen rentav rädda liv.

- Den är nog viktig. Alarmeringen blir snabbare och vi får rätta enheter till rätt plats - det kan vara livräddande, säger Berlin.