Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska direktörslöner 50 gånger högre än arbetares

Från 2015
Uppdaterad 18.03.2015 12:25.
alkohol

Svenska direktörer vid de största svenska bolagen tjänar årligen 50 gånger mer än en vanlig industriarbetare, rapporterar Dagens Nyheter med hänvisning till en LO-rapport.

Det handlar om 50 representanter för näringslivet. Direktörerna tjänar årligen i snitt mer än vad en industriarbetare arbetar ihop under hela sin livstid, säger LO i sin rapport "Makteliten - svävar ovanför"

Rapporten visar vidare att 200 personer i topposition i snitt hade en årlig inkomst före skatt som motsvarar 17 industriarbetarlöner.

Inkomstklyftan är mindre då man synar den demokratiska och byråkratiska eliten. De förtroendevalda tjänade 2013 i snitt 4,4 gånger mer, och den byråkratiska eliten 7,4 gånger mer, än industriarbetaren.

Inom banksektorn har de fyra storbankernas vd:ar under de senaste elva åren fått en löneförhöjning på 6 procent årligen medan arbetarna fått 2,8 procent.

Kvinnornas inkomster betydligt lägre

Rapporten visar också att bara var fjärde person i makteliten är en kvinna, och att deras inkomst är 40 procent av männens.

Med rapporterna om maktelitens inkomster vill LO-ekonomerna peka på maktelitens ekonomiska villkor.

- De stora och växande inkomstskillnaderna påverkar inte bara politiska beslut utan sannolikt också hur frågor om klass och klyftor skildras i den offentliga debatten, konstaterar LO.

Rapporten gäller inkomster år 2013. LO har gått igenom lönenivåerna i olika sektorer i Sverige sedan 1950.

Landsorganisationen i Sverige (LO) producerar kontinuerligt rapporter och remissyttranden om arbetslivets villkor, arbetsmarknadens funktionssätt och förutsättningarna för fackligt arbete.

Se också Dagens Nyheter om ämnet.