Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tv-rollen går före studentskrivningarna

Från 2015
Li Krook.
Bildtext Li Krook, redo för inspelningar!
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Borgåbon Li Krook ska spela både hjälplös och manipulativ då Monika Fagerholms bok Lola uppochner blir tv-serie.

Den här veckan kör inspelningarna av tv-serien Lola uppochner i gång. Det är få förunnat att få vara med om ett sådant projekt, men för Li Krook blir det här verklighet.

Ännu efter provspelningarna var Krook osäker på hur det hade gått och hon väntade på ett bud om hon skulle få vara med. Till slut kom det efterlängtade telefonsamtalet.

Ulrika Bengts har en chans att bli den andra kvinnliga regissören i historien att vinna en Oscar.
Bildtext Regissör Ulrika Bengts.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

- Jag steg just då in i en fullproppad buss och telefonen ringde. Det var regissören Ulrika Bengts som frågade om jag vill vara med i serien. Jag undrade om hon skämtade men tydligen var det inget skämt, så nu är jag med.

Lola uppochner. Roman av Monica Fagerholm
Bildtext Monika Fagerholms bok "Lola uppochner".
Bild: Schildts & Söderströms

Inspelningarna kommer aningen olägligt eftersom Krook är abiturient och studentskrivningarna pågår.

- Till mina lärares förskräckelse så bestämde jag mig redan då jag sökte den här rollen, att om jag får vara med i den här produktionen så kan jag ursäkta mig för att jag inte får så bra resultat i skrivningarna.

Håller liv i känslan av att inte kunna röra sig

Krooks rollfigur i Lola uppochner heter Anita Bäck, en av de centrala personligheterna. Anita är nitton år gammal. Hon är ett manipulativt geni med en muskelnedbrytande sjukdom och hon sitter i rullstol.

- Eftersom jag i min roll har stora svårigheter att röra mig så har jag en liten armé med emokids. Jag kallar dem för "skelettfåglarna" och de fungerar som mina extremiteter, berättar Krook.

Helt lätt är det inte att förbereda sig för en roll där man inte kan röra sig så mycket.

- Då jag var på min andra provfilmning så råkade jag gå med kryckor. Jag kommer ihåg hur det känns att inte kunna röra sig så mycket man vill och försöker hålla liv i den känslan.

Nästan tv-debut

Patrik Kumpulainen, Vivi Lindberg, Caisa Calin, Li Krook och Mimosa Willamo
Bildtext De flesta skådespelarna i serien är unga. Här ser vi Patrik Kumpulainen, Vivi Lindberg, Caisa Calin, Li Krook och Mimosa Willamo.
Bild: Yle/Peter Lüttge

Krook har tidigare agerat på teaterscenen men på frågan om hon har jobbat framför kamera förr blir hon lite osäker på hur hon ska svara.

- Det enda jag har gjort är att jag hade en pytteliten roll i Drakarna över Helsingfors då jag var fyra år, så det är på gränsen till att jag svarar ”nej” på den frågan.

På torsdag blir det ett klart och entydigt ”ja” på samma fråga. Då kör nämligen inspelningarna i gång för Krooks del.

- Jag är taggad, det ska gå vägen! Det blir intressant. Ensemblen är stor och består av människor i olika åldrar, så det blir givande att se vad vi ska lyckas åstadkomma, säger Krook.

Den sexdelade tv-serien kommer att spelas in främst i Västnyland under våren och sommaren. Ulrika Bengts står för regi, medan manuskriptet är skrivet av Bengts och Anniona Enckell. Produktionsbolaget heter Långfilm productions.

Läs också:
Lola upp och ner på tv
Korander för hela slanten i Lola uppochner