Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Solförmörkelse for dummies

Från 2015
Uppdaterad 19.03.2015 15:13.
Solförmörkelse i Tokyo 21.5.2012
Bildtext Så hår såg det ut i Tokyo 2012.
Bild: EPA/KIMIMASA MAYAMA

Hurdana glasögon måste du ha för att se på solen? Får gravida kvinnor vistas ute? Är det de facto en hund, varg eller en björn som försöker äta upp solen? Vi vet allt om solförmörkelsen.

På fredagen (20.3) inträffar en partiell solförmörkelse i Skandinavien, nästa totala solförmörkelse kan ses i Finland 2126. Eftersom det är en stor grej har vi samlat all viktig fakta i ett paket åt dig.

Myter och skrock

Bildtext En partiell solförmörkelse fotograferades i Åbo 2011.
Bild: Yle/Jouni Koutonen

Nästan varje land har en egen myt om ett djur som äter solen. I Kina är det en drake som tuggar i sig solen så att det blir mörkt, vikingarna menade att det var vargar som slukade solen och det amerikanska ursprungsfolken Pomo menar att en björn började slåss med solen och tog sig sedan en tugga av den.

Inuiterna å sin sida säger att solen och månen debatterade häftigt och hamnade i strid, solen stack iväg och när månen hann ikapp solen blev det mörkt.

På grund av dessa myter var det tidigare vanligt att föra massor av oljud under solförmörkelsen, helt enkelt för att skrämma iväg demonerna.

En vanlig hittepågrej är också den att gravida kvinnor ska hålla sig inomhus under solförmörkelsen, den kan nämligen skada barnet.

I delar av Indien tror man att all mat som tillreds under solförmörkelsen blir förgiftad, där fastar befolkningen alltså kring förmörkelsen. I Italien tror man däremot att blommor som planteras under förmörkelsen växer sig grannare än andra blommor.

Observera att inget av ovanstående är sant. Men det visste du ju, intelligent typ som du är.

Skydda ögonen, please

Barn som tittar på solförmörkelsen
Bildtext Det finns olika sätt att skydda ögonen när man ser direkt på solen.
Bild: Abir Abdullah / EPA

Den första regeln när du ska se på solen är att du inte får se på solen. Det är direkt farligt att kolla på solen med blotta ögat, med teleskop eller kikare.

Du har inga smärtreceptorer i din synnerv så det är omöjligt för dig att veta om de blir skadade. Och kommer du ihåg hur du som liten lekte med ett förstoringsglas och solen? På samma sätt som pappret eller gräset då började brinna bränns också dina ögon ifall du tittar med kikare på solen.

Det finns en del trix du kan använda för att se på en solförmörkelse. Det enklaste är kanske att gå och köpa ett par specialbrillor för ändamålet, ett svetsglas nummer 14 funkar också.

Om dessa alternativ är slut i butiken eller du inte vill slänga ut cash på det finns det också några DIY-alternativ. Du kan till exempel projicera solen genom en kikare mot ett vitt papper (OBS titta inte i kikaren). Här hittar du exempel på hur du kan göra.

Du kan också ta ett helt vanligt vitt papper och sticka ett hål med diameter 1 millimeter i det. Projicera sedan solen genom hålet mot ett annat papper, håll pappret med hålet 30 centimeter från projektionspappret. Det kommer att bli oskarpt men du ser mycket av solens yta som är förmörkad.

Har du en papplåda och aluminiumfolie kan du bygga en lådprojektor. Här hittar du klara anvisningar hur du går till väga.

Solförmörkelsen kommer att streamas på en del sajter också. Där kan du helt tryggt följa den utan vare sig glasögon eller papperslådor. Yle kommer att streama solförmörkelsen från Kilpisjärvi. Du kan också klicka in dig på den här brittiska sajten för att följa det hela. NRK i Norge sänder solförmörkelsen här. Här hittar du en direktstream på TV4:s sidor.

Manipulera andra med solförmörkelsen

Bildtext Så här kan det se ut om det blir solförmörkelse på din semesterresa.
Bild: EPA / Brian Cassey

Du vet exakt när solförmörkelsen kommer att ske. Det vet inte treåriga barn. Det här är ett gyllene tillfälle att imponera på ditt gudbarn, din lilla kompis eller kanske ditt eget lilla barn. Det är bara att fråga om dom vill se det bästa trolleritricket i hela världen.

Det samma fungerar också som skrämseltaktik eller hot mot olydiga ungar. Testa till exempel frasen "om du inte genast städar bort dina legobitar från sovrumsgolvet kommer solen att slockna!". Eller varför inte "ät upp all din broccoli, annars knäpper jag i fingrarna och då bli världen helt mörk".

Har du fler trolleritips till solförmörkelsen får du gärna dela med dig av dem i kommentarsfältet!

Tillägg till artikeln 19.3.2015 klockan 11.00

Solförmörkelsen kan ses mellan klockan 11 och cirka 13.30 i Finland, beroende på ort. Störst är förmörkelsen klockan 12.10 i Kilpisjärvi där månen just då täcker 94 % av solen. Klockan 12.08 täcker månen 78 % av solen i Helsingfors.

Förmörkelsen kan också ses via Arenan.

Ändring 19.3.2015 kl 14.35

Precisering i början av artikeln att det är en partiell solförmörkelse och att nästa totala förmörkelse ses fi Finland 2126.