Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Toli-torg ger ny sysselsättning

Från 2015
Uppdaterad 18.03.2015 19:01.
Barnskor på en hylla.
Bildtext Goda skor att gå i tas emot.
Bild: Yle/Pia Santonen

En återvinningscentral öppnar snart i den gamla textilfabriken på Kroggårdsvägen 29 i Karis.

Raseborgs stad har fyra sysselsättningsverkstäder i Toli-fastigheten och loppmarknaden ger nya uppgifter.

Tramporgel.
Bildtext Gamla tangenter till heders. Tramporglar från stadens skolor kommer att finnas till salu.
Bild: Yle/Pia Santonen

Stefan Fri, som är avdelningschef för stadens sysselsättningstjänster berättar att en arbetsgrupp besökt liknande centraler i grannstäderna Lojo och Salo. Det har gruppen gjort för att lära sig vilken typ av produkter det lönar sig att ta emot och vilka arbetsuppgifter som kan finnas.

- Här kommer att komma kassa och sortering, prissättning och försäljning. Det här tillägget ger ett mångsidigt utbud av uppgifter inom vår rehabiliterande sysselsättning.

Flera platser

I Toli-fastigheten finns verkstäder för trä- och textilarbete, det finns också en mobil enhet som reparerar och fixar på olika håll, bland annat i lekparker runt om i staden. Dessutom finns det en ungdomsverkstad.

Idag jobbar ungefär 100 personer i huset förutom personalen. Med Toli-torg skapas också nya platser inom verksamheten.

Avdelningschefen för stadens sysselsättningsavdelning Stefan Fri och Leena Westerholm, sysselsättningskoordinator samt projektansvarig för återvinningscentralen.
Bildtext Stefan Fri och Leena Westerholm jobbar med sysselsättning
Bild: Yle/Pia Santonen

- Till en början är det en kombination av människor som redan finns här som vill pröva på nya saker. Men vi behöver flera platser.

Kan alla då sysselsättas på ett vettigt sätt? Det anser Stefan Fri.

- Inom den rehabiliterande arbetsverksamheten har vi ett digert utbud av uppgifter. De arrangeras i egen regi, som köptjänster och i samarbete med många föreningar. Också inom staden är verksamheten mångfacetterad. Under fjolåret sysselsatte vår verksamhet i medeltal 163 personer i månaden.

Hinder på vägen

Verksamhetens maximala kapacitet är nära. Det finns andra bitar som ännu kan ses över. Då arbetsmarknaden inte har mycket att erbjuda blir en del kvar länge på verkstäderna, också om de skulle vara redo för arbetsprövning och en arbetsplats.

Sysselsättningskoordinator Leena Westerholm talar om olika typer av hinder som också kan bromsa upp karriären för en människa. Fysiska, psykiska eller sociala faktorer kan avskräcka vissa arbetsgivare. Dessa borde bättre kunna bemötas på arbetsplatsen.

Återvinningscentral i Karis. Boutique Toli säljer produkter som mänskorna på sysselsättningsverkstäderna har tillverkat.
Bildtext Också saker som tillverkats vid stadens sysselsättningsverkstäder säljs i Tolihuset.
Bild: Yle/Pia Santonen

- Man borde ha rehabiliteringen med i bilden och samarbeta med hälsovården. Det tar längre tid och arbetsmarknaden är hård.

Stefan Fri hoppas på att det ska gå att återskapa de jobb som försvunnit i regionen. Bland annat genom att satsa på rekrytering då någon går i pension och därmed ge de arbetslösa en möjlighet.

Billiga priser

Från den 1 april kommer Toli-torg att ha öppet tisdagar, onsdagar och torsdagar. Möjligen fler dagar i veckan längre fram.

Tolifastigheten i Karis.
Bildtext Den gamla textilfabriken finns vid Kroggårdsvägen i Karis
Bild: Yle/Pia Santonen

Möbler, husgeråd, leksaker, kläder med mera emottages redan nu och kan förhoppningsvis finna nya ägare.

Toli kan anses ha flera konkurrenter i den loppisstäta staden men de har en trumf på hand.

- Vi kommer att hålla låga priser. Produkterna ska gå åt och det ska märkas att det är en återvinningscentral, säger Leena Westerholm.

På onsdag är det öppet hus klockan10-18.

Raseborgs stad har förutom verkstäderna i Toli också två sysselsättningsverkstäder i Ekenäs.

Radio Vega Västnyland: Återvinningscentral öppnar i Toli-fastigheten i Karis

12:29