Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Företagare satsar allt på Östersjön

Från 2015
Uppdaterad 18.03.2015 14:13.
Amanda Sundell, Dropp

Nästan ett år har gått sedan företaget Dropp lanserade sin vattenflaska, vars vinst i sin helhet går till arbete för att rena Östersjön. Grundaren Amanda Sundell är nöjd med den första donationen på 5000 euro.

Det hela utgick från Sundells intresse för läget i Östersjön. I stället för att själv börja tävla om donationer med redan befintliga organisationer valde hon företagandet som metod. All vinst från Dropp går till Baltic Sea Action Group.

Den första donationen gjordes i början av mars och landade på totalt 5000 euro, varav 3900 bestod utgjorde vinst. Resten bestod i extra donationer från kunder.

- Man kan tycka att det är en anspråkslös summa, men jag tänker på det ekonomiska läget just nu och hur svårt det överhuvudtaget är att få igång en affärsverksamhet. Jag är nöjd över att vi kunde göra donationen och nu är det läge att växa, säger Sundell.

Huvudstadsregionsbaserat

Efter det första året finns flaskan hos över 50 återförsäljare och en del större företag har tagit in vattnet i sina kontor.

- Vi är fortfarande ganska centrerade till huvudstadsregionen. Att expandera geografiskt är något som ligger på agendan för i år, säger Sundell.

Stort intresse för att ta ansvar

Dropps kunder finns för tillfället främst inom restaurang- och kafébranschen. Sundell gläds över det stora intresset.

- Det är roligt att märka hur många företagare som tänker som jag och som vill vara delaktiga i ett nytt Östersjöinitiativ, säger hon.

I Finland är företagande som metod för välgörenhet ännu relativt unikt. Men Sundell känner till flera europeiska företag där verksamheten strävar till ett samhälleligt eller miljömässigt mål.

- Det måste komma starkt från företagaren själv. Det är nog svårt att tvinga ett sådant tänk på ett företag eller en ledning. Jag jobbar själv med många unga företagare ur min egen generation för vilka ett starkt miljötänk och socialt ansvar är ganska naturligt, säger hon.

Företagandet överlag borde uppmuntras mera i Finland, anser Sundell, så att flera unga skulle våga ta det steget. Det är också bra om man kan inspirera unga företagare till att ha med ett samhälleligt tänk i sin verksamhet.

- Vi måste tala om att man faktiskt kan vara företagare på andra villkor än att maximera vinst. Exemplets kraft är stor. Att se att andra företag gjort på ett annat sätt och lyckats är inspirerande, säger hon.

Läs också:
Östersjön får dropp