Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hon sjöng in den arabiska våren

Från 2015
Porträtt av Dina El Wedidi (skivomslag).
Bildtext Dina El Wedidi
Bild: Kirkelig Kulturverksted / foto: Shokry Mannaa

27-åriga Dina El Wedidi blev känd och berömd i Egypten under den arabiska våren 2011, då hon var med i musikalen Khalina Nehlam (låt oss drömma). Titelmelodin blev en stor framgång och fick status av inofficiell hymn under de dramatiska månaderna. Nu är Dina El Wedidi här med sin första soloskiva.

Egentligen var det inte meningen att Dina El Wedidi skulle bli sångare och musiker. Hon studerade persisk och turkisk litteratur vid universitetet i Kairo och var på fritiden med i en teatergrupp.

Men så kom den arabiska våren och förde ut studenterna på gator och torg. Dina hörde till de många som sjöng och demonstrerade för frihet och demokrati.

Känd och berömd blev hon då hon fick en roll i musikalen Khalina Nehlam (låt oss drömma). Musikalens titelmelodi blev en hit och något av en 'signaturmelodi' för den arabiska våren.

Gilberto Gil blev mentor

Dina El Wedidis musik fick internationell spridning tack vare ett samlingsalbum med sånger från den arabiska våren.

2012 handplockades hon av den brasilianska musikveteranen Gilberto Gil till ett sponsrat mentorsprojekt, där han blev hennes personliga mentor. De turnerade tillsammans och gav gemensamma konserter i många länder. Tack vare projektet fick Dina ekonomisk möjlighet att vidareutveckla sin musikaliska karriär.

Första soloskivan

Nu är Dina El Wedidi här med sitt första soloalbum, 'Tedawar W'tergaa – Turning Back'. En skiva som håller sig rätt nära den egyptiska traditionen, men med ett fräscht och modernt sound. Musiken har hon komponerat själv till texter av nutida egyptiska poeter. Innehållsmässigt pendlar det hela mellan det personliga och det politiska.

Hör mer om Dina El Wedidi och hennes musik i Café Continental i Radio Vega onsdagen den 18.3 kl. 18.03. Repris torsdag 19.3 kl. 21.05. Från och med onsdag kväll kan du också höra programmet på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan