Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

19 personer dödades i attack i Tunisien

Från 2015
Uppdaterad 18.03.2015 23:08.
Yle Nyheter TV-nytt: Terroristattack i Tunisien - flera turister dödade - Spela upp på Arenan

19 personer varav 17 var turister dödades i en attack mot ett museum i Tunisiens huvudstad Tunis på onsdagen. Även två gärningsmän dödades av säkerhetsstyrkor.

På videon ses människor fly in i byggnaden bredvid parlamentet. Beväpnade poliser skyddade de flyende.

17 turister har blivit dödade i attacken, säger Tunisiens premiärminister Habib Essid enligt AFP och Reuters, vilket dementerar de tidigare uppgifterna om 20 döda turister.

Tidigare på onsdagen besköt två män beväpnade med stormgevär turister som steg av en buss. Skottlossning utbröt kring museet Bardo som är beläget intill parlamentsbyggnaden.

Säkerhetsstyrkor omringade museet, och parlamentet evakuerades.

Gärningsmännen tog flera turister som gisslan. Bland de utländska turisterna fanns britter, italienare, fransmän och spanjorer, rapporterar lokal radio enligt BBC.

Säkerhetsstyrkor stormade museet två timmar senare, dödade två gärningsmän och fritog de kidnappade turisterna, uppger en talesman för regeringen. Polska och italienska turister uppges ha funnits bland de skadade.

En polis dödades i samband med räddningsoperationen.

Det är oklart vilka de två gärningsmännen var.

Bland de dödade turisterna fanns medborgare från Tyskland, Spanien, Italien och Polen. Finlands utrikesministerium utreder om det fanns finländare bland offren.

Bild: Yle

Bardomuseet är en av de största turistattraktionerna i Tunis. Museet dokumenterar Tunisiens historia och har en av världens största samlingar av romersk mosaik.

Resebyrån Detur: Vi har kontaktat våra kunder

Resebyrån Detur ordnar resor till Tunisien och tänker fortsätta med det, säger verkställande direktören i Finland, Mehmet Ahishali.

- Vi har kontaktat alla våra kunder i Tunisien och de mår alla bra, säger Ahishali. Deturs resenärer befinner sig alla vid kusten och inte i huvudstaden Tunis, och vid kusten löper livet helt normalt. Vi följer med situationen och är också i kontakt med det finska utrikesministeriet.

- Det är fortfarande tryggt att resa till Tunisien, säger Mehmet Ahishali. Vi fortsätter att ordna resor så som planerat.

Se på karta