Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Veckans vinylköp: Black Trip

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 12:40.
Black Trips debutskiva "Goin' under" på vinyl
Bildtext Orange vinyl

Jag hade beundrat omslaget til Black Trips debutskiva "Goin' under" redan en längre tid så jag slog slag i saken igår och köpte vinylen nästan helt på grund av konvolutet.

Litet hade jag förståss tjuvlyssnat på Black Trip på Spotify på förhand för att försäkra mig om att det inte är helt skit. En gång köpte jag faktiskt en vinylskiva på grund av omslaget utan att ha hört musiken på förhand. Det var Crystal Castles andra skiva. Mer Flow än Tuska, men helt okej ändå.

Men tillbaka till Black Trip. Musiken doftar starkt Thin Lizzy och Di'Anno-erans Iron Maiden. Ljudvärlden ligger starkt förankrad någonstans mellan 1977 och 1981. Visa låtar för mina tankar till The Hellacopters och vissa till och med till Mercyful Fate. Retroboomen håller i sig och om du gillar nya band som både ser ut och låter som om slutet av sjuttiotalet hade klivit ut ur Lemmys eller Uriah Heeps kokain-frätta näsborre och greppat en gitarr så diggar du troligtvis Black Trip.

Nio år innan debuten kom till

Black Trip grundades redan 2004 i Stockholm. Förutom den här debuten som kom ut 2013 har de bara släppt en demo innan det. Medlemmarna har en imponerande cv från diverse svenska hårdrocksband: Entombed, Murder squad, Dismember, Enforcer, Nifelheim etc.

Varför gillar jag så sjukt mycket just det här skivomslaget? Jo, först och främst så får det mig att tänka på Sabbath bloody sabbaths design. Bandfotot med röken och ljusen i mitten är också skitsnyggt. Ramen omkring är rent sjuttiotal och konvolutet är till och med tryckt på grov och sträv kartong. Som gjort för att suga i sig cigarrettaska och ölringar när någon ställt sin blöta biraflaska på skivomslaget. För omslaget, bandnamnet och låtarna skriker efter en kall bärs.

Videon till låten "Radar":

Metallväktarna

skivkonvolut Craneium Explore the void

Fem frågor till Craneium

Stoner-bandet Craneium övertygar på debutskiva

Soffe spelar bas i Viper Arms

Skulle inte kunna leva utan metal

Kvinnor måste oftare än män bevisa att de kan spela rock

Emma och Craig vill förändra metallscenen

Upp till kamp mot sexism inom metallmusik

Sexism inom metal bekämpas med bra metal av kvinnor

Kjell Simosas

Vårens hårdaste plattor

En titt på den mörka musikens skivvår.

Lasse Grönroos bokhylla med rockböcker

Biografier jag skulle vilja läsa

Oskrivna biografier Lasse vill läsa.