Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finlands bästa pub och bageri finns i Åbo

Från 2015
Mango-ostkaka vid MBakery som är årets bageri 2015
Bildtext Mangoostkakan är en av bageriet MBakerys favoriter.
Bild: Yle/Jesper Alm

Åboföretagen MBakery och Uusi Apteekki har valts till årets kafé respektive pub. Företagen är ett bevis på att hårt arbete belönas.

Enligt konditor Mikko Hietala var det nog en liten överraskning att företaget lyckades knipa segern i tävlingen Vuoden Leipomo - Årets bageri som gått på tv-kanalen Jim.

- Konkurrensen var stenhård och alla var värda att vinna men vi lyckades den här gången, säger Hietala som tror att MBakery vann tack vare råvarorna och en ungdomlig galenskap.

Så klichéaktigt som det än låter är det råvarorna som ger den starka naturliga smaken i våra bakverk anser Hietala. Utan dem är vi ingenting.

- Genom att modigt blanda olika sorter har vi hittat nya fräscha vinnarkoncept som föll domarna i smaken.

Hietala berättar att tävlingen har lockat mycket nya kunder och efterfrågan har vuxit ordentligt de senaste veckorna.

Kön är lång till årets bageri 2015
Bildtext Kunderna har hittat årets bageri och kön ringlar sig lång då alla vill ha en smakbit.
Bild: Yle/Jesper Alm

- Det blir en av utmaningarna som vi nu måste tackla, säger Hietala. Att hålla samma toppnivå samtidigt som volymmängderna växer kraftigt.

Framtiden ser ljus ut och redan nu finns planer på att öppna ett nytt kafé i Åbo i november. Var det ska öppnas vill inte Hietala ännu avslöja så alla måste ännu ge sig till tåls en liten tid till.

- Vi vill satsa på nya konditoriprodukter och jag tror att Åboborna är mogna för det nu. Kafékulturen har vuxit till sig de senaste åren och nu finns det en beställning på moderna fräscha caféer.

Kundernas ölkunskaper har blivit bättre

För många Åbobor är puben Uusi Apteekki redan känd sedan länge och hör till en av de populäraste pubarna i stan.

Många kändisar har också hittat utbudet och nu har puben dessutom valts till årets ölrestaurang av juryn för Helsingfors ölfestival.

Enligt företagaren Pekka Vihavainen kan utnämningen nog ge lite extra klirr i kassan samt fungera som någon sorts kvalitetsgaranti.

- De flesta känner nog till oss redan men kanske det nu är lättare att marknadsföra oss utanför regionen, säger Vihavainen.

Den finländska ölkulturen har förändrats kraftigt under de senaste åren och nu söker man inte längre efter det billgaste stopet utan är beredd att betala lite extra för specialöl.

- Kundernas kunskap om olika ölsorter har ökat markant och de flesta vet en hel del om finländska och utländska sorter, säger Vihavainen. Det är roligt och då kan vi också erbjuda produkter från små bryggerier.

Uusi Apteekki har också egna produkter som tillverkas i bryggeriet Kaskenmäen Panimo som huserar i restaurangens källare.

- Responsen har varit positiv och det är roligt att se att kunderna fått upp ögonen för de små bryggeriernas produkter.