Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Legenden Legrand i stan

Från 2015
Uppdaterad 18.03.2015 17:23.
Michel Legrand spelar flygel
Bildtext Michel Legrand
Bild: EPA /Bruno Bebert

Välkända melodier behöver inte kännas utslitna. Det bevisade kompositören och pianisten Michel Legrand under sin konsert i Musikhuset i Helsingfors på tisdag kväll.

Michel Legrand fyllde 83 år i februari. En grånad man med yviga ögonbryn och stor värme i mötet med publiken.
Han spelar flygel och småpratar litet hest mellan styckena. Inga divalater, bara enkel professionalitet. Styrkan i händerna finns kvar. Och till slut dirigerar han Helsingfors stadsorkester i en svit filmmusik.

Paraplyerna som inte bleknar

Det är femtio år sedan Michel Legrand fick sitt stora genombrott med musiken till filmen Paraplyerna i Cherbourg. Musiken som de flesta känner igen kan kännas utsliten, så där som Erna Tauros och Tove Janssons Höstvisa.

Men Michel Legrand kan sätta ny jazzig färg på kända stycken, också den välkända ”The windmills of your mind”.Han har skickliga medmusiker: Francois Laizeau på trummor och Pierre Boussaguet på bas. Och jazzen släpper storstilat loss när Umo Jazzorkester kommer med. Dingo Lament och Dingo rock!

Vi måste tro på våren

Ett av de starkaste styckena med Legrands trio under Helsingforskonserten är You must believe in Spring, om att våren alltid väntar hur mycket vinter det än är. Legrand spelar med rätt stora gester, han är tekniskt skicklig.

Den som mest har hört andras tolkningar, olika covers av hans musik, kan nästan häpna. Här finns inget sentimentalt! Det är levande och i nuet,även om en jazztrio först kan kännas malplacerad i den vida miljön i Musikhuset. Jazz är ju de intima klubbarnas musik. Men här tas publiken med i alla fall,Michel Legrands fingrar löper yvigt och snabbt över tangenterna.

Och efter pausen kommer också Helsingfors stadsorkester in på scenen: Michel Legrand tar tag i taktpinnen och dirigerar en lång svit musik ur Paraplyerna i Cherbourg. Här får de många stråkarna ta plats, men det känns utdraget. Bänkgrannen börjar till och med pillra på sin telefon (!)
Också jag tycker att Legrand i det lilla formatet är bäst. Då det uttjatade får ny spänst.

Michel Legrand uppträdde med orkestern UMO och Helsingfors stadsorkester i Musikhuset tisdagen den 17 mars 2015

Mer om ämnet på Yle Arenan