Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Somalierna i Finland chockade över gruppvåldtäkt

Från 2015
Uppdaterad 18.03.2015 20:27.
Arsche Said
Bildtext Arshe Said
Bild: YLE

Gruppvåldtäkten för en vecka sedan i Mosabacka i Helsingfors har chockerat somalierna i Finland. Fem unga män med somalisk bakgrund misstänks för brottet.

Arshe Said, ordförande för Somaliska förbundet i Finland, karakteriserar stämningen bland de finländska somalierna som chockartad.

- Man kunde inte tro att det var sant, säger han.

"Brott begås av individer - inte av folkgrupper"

Said har träffat de misstänktas föräldrar.

- De är upprörda och nervösa. De säger att det inträffade kom helt oväntat. De är också rädda eftersom männens identitet och adresser har publicerats på nätet.

Själv har Said fått ta emot åtskilliga mejl och telefonsamtal där somalierna uppmanas lämna Finland.

- Men brott begås inte av folkgrupper, utan av individer. Det somaliska samfundet kan inte beskyllas för det inträffade. Fallet utreds av polisen, och vi somalier kan inget göra i ärendet.

Statistiken visar ändå att personer med utländsk bakgrund begår våldtäkt oftare än andra finländare. Finns det något i somaliernas kvinnosyn som kan förklara våldtäktssiffrorna?

- Nej, säger Said. Våld och våldtäkt är kriminaliserat och naturligtvis oacceptabelt även bland somalier. Brott är ett problem för hela det finländska samhället, inte för en enskild grupp. En annan sak är att vi i förbundet jobbar för att aktivera kvinnor och bland annat få dem att delta mer i sport och annan verksamhet.

Kan somaliernas traumatiska historia med krig och konflikter förklara våldtäktsstatistiken?

- Vi talar nu om andra generationens invandrare. Jag tror inte att brott som begås av ungdomar födda i Finland kan förklaras med konflikten i Somalia, säger Said.

Said säger att det somaliska förbundet satsar mycket på att öka integreringen av ungdomarna i det finländska samhället.

- Sysslolösheten är ett stort problem. Ungdomarna måste känna att de behövs.

Förbundet har nyligen fått resurser för att anställa tre ungdomsarbetare. De ska jobba med somaliska ungdomar i hela landet.