Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ekenäs IF:s unga storlöften har sunt självförtroende

Från 2015
Uppdaterad 19.03.2015 15:11.
Programmet är inte längre tillgängligt

Just nu kämpar två unga talanger för att ta sig en plats i Ekenäs IF:s öppningselva i fotbollens division 1. Det betyder att pojkarna måste ta sig förbi flera, mer meriterade och erfarnare spelare.

Benjamin Källman och William Lindqvist är redo. Båda killarna har redan gjort succé på landslagsnivå. Källman som målspruta i U17-landslaget och Lindqvist i försvarslinjen. En nyckel till framgången är det sunda självförtroendet.

- Jag är en ganska stark och fysisk spelare som kan skydda bollen. Dessutom är jag ganska snabb så jag vinner ganska många löpbollar, säger Källman om sig själv. Jag är också helt ok på att spela med huvudet.

Källman gjorde hat trick i U17-landslagets match mot Litauen. I lagets möte mot Ukraina satte både Källman och Lindqvist in varsitt mål.

- Jag läser och förstår spelet ganska bra. Sen har jag en bra vänsterfot, lyder Lindqvists analys om sig själv. Han får medhåll av Källman som tillägger att William är en klok och lugn spelare.

Lindqvist talanger har uppfattats och uppskattats av U18-landslagets tränarstab. Som följd åker 17-åriga Lindqvist med U18-truppen till Österrike på måndag.

Högre nivå - mera krav

Både Källman och Lindqvist återvände till EIF senaste säsong, efter att duon i tre år spelat i FC Honkas juniorer. Nu, när EIF har stigit till division 1, finns det inga garantier för en plats i öppningselvan.

- Jag har alltid sagt att jag inte lovar någon speltid. Det gäller för var och en att varje dag bevisa att man förtjänar att spela, konstaterar EIF:s chefstränare Jens Mattfolk.

- Källman och Lindqvist måste ta sig förbi spelare med betydligt större erfarenhet, men jag måste nog säga att dom har bevisat att dom vill göra jobbet.

Källman tar inget för givet

- Det var nog rätt val att komma tillbaka till EIF med tanke på utvecklingen. Spelet på träningarna är mycket tuffare än bland juniorerna.

- Jag tror nog inte att jag hela tiden kommer att spela från start men jag är inte orolig för att jag inte skall få bra med speltid, spekulerar Källman.

I Finska cupen blev det fulla 90 minuter för både Lindqvist och Källman. EIF vann matchen med 4-1 och möter i nästa omgång segraren i matchen mellan SaPa och MuSa.