Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Hollywood hjärta Finland

Från 2015
Uppdaterad 26.03.2015 10:59.
Samuel L. Jackson och Onni Tommila
Bildtext Big Game har premiär i helgen.
Bild: Stephanie Kulbach

I helgen har den inhemska storfilmen äntligen premiär, Big Game. Jalmari Helanders storfilm med stjärnprägel. Samuel L Jackson i huvudrollen som USA:s president vars plan utsätts för en terroristattack och störtar i norra Finland. 13-åringen Oskari (Onni Tommila) hittar presidenten i ödemarken och tar sig an uppdraget att hålla världens mäktigaste man levande.

Vi älskar förstås då Finland med jämna mellanrum lyfts upp på världskartan och ger dig tre Hollywoodfilmer när Finland nämns på sätt eller annat. Som man säger på det andra inhemska: Suomi mainittu, torilla tavataan.

Confessions of a Shopaholic (2009)

Filmen är kanske ingen höjdare men visst är den värd att se, åtminstone ut ett finländskt perspektiv. Rebecca (Isla Fisher) lyckas lura till sig ett jobb som ekonomijournalist utan att ha koll på varken mikro- eller makroekonomi och i sin CV skriver hon bland annat att hon talar flytande finska. Givetvis försätts hon i en situation där finskan sätts på prov.

2. The American (2010)

Precis som de flesta Clooneyfilmer är också The American rätt så tråkig. Men filmen är delvis inspelad i Finland och det gör saken åtminstone lite bättre. Clooney är romantisk med Irina Björklund i en fjällstuga en stund innan hon dör. Sen förläggs handlingen till Italien och världen blir mera färgrann igen.

1. The Jackal (1997)

Rykten gör gällande att under inspelningen av The Jackal hade Bruce Willis och Richard Gere stundvis svårt att komma överens och båda sade i pressen att de aldrig mera tänker jobba med varandra. Filmen handlar om The Jackal (Bruce Willis), en legendarisk yrkesmördare som gäckat myndighterna i åratal. Polisen tar hjälp av en ex IRA-krypskytt för att förhindra Schakalen från att lyckas med sitt nästa jobb.

Men vi struntar i handlingen och koncentrerar oss i stället på det viktiga: filmen är delvis inspelad i Borgå!

Mer om ämnet på Yle Arenan