Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mona blev Hjärtevänner-kändis över en natt

Från 2015
Uppdaterad 20.03.2015 12:11.
Borgåbon Mona Grönroos en av sex deltagare i den andra säsongen av Hjärtevänner står här invid Yle Östnylands hjärtevänner
Bildtext Mona Grönroos, en av de sex deltagare i den andra säsongen av Hjärtevänner står här invid Yle Östnylands hjärtevänner - Gustav IV Adolf med drottning

Borgåbon Mona Grönroos vill överbrygga generationsklyftor i Hjärtevänner men hon räknade inte med att bli TV-kändis över en natt.


Trailer för den andra säsongen av Yle Fems serie Hjärtevännen med start 22.3.2015 kl. 18.30

När Mona såg den första säsongen av Yle Fems TV-serie Hjärtevänner tyckte hon inte om de ofta banala frågorna och stängde ibland av TV:n.

Huvudpersonerna i säsong 2 av tv-serien Hjärtevänner
Bildtext Deltagarna i den andra säsongen av Hjärtevänner

Att Mona nu är en av de sex deltagarna i den andra säsongen av serien är inte hennes förtjänst - hon blev påpuffad av så många personer att hon sist och slutligen gick med på att slå en signal till programledaren Magnus Silfvenius Öhman.

Till Monas förvåning ringde Magnus tillbaka och erbjöd en plats i serien.

Ställde villkor

Mona ställde vissa villkor för sin medverkan i Hjärtevänner:

- Magnus vill överbrygga generationsklyftor och få bort fördomar mot gamla människors beteende och varande som människor. Det passar bra i mitt sätt att se på livet.

Jag har i tolv år i olika föredrag talat om sorgearbetet, beröringens betydelse och kärleken som drivkraft i livet. Allt det här är en del av mej själv.

Kändis över en natt

Inspelningen av Hjärtevänner tog hela hösten och mera av Monas tid än vad hon hade räknat med.

det här programmet handlar om kärlek, det handlar om människors behov av att bry sig om varandra

Annandag jul sände Yle Fem en trailer för serien och då förändrades vardagen totalt för Mona.

- Hela Svenskfinland har sett den här reklamen. Jag har blivit uppringd, jag har under tre månaders tid nästan inte kunnat gå in i en enda butik här i Borgå utan att någon säger "där är hon som är med" och då har jag varit med i i två minuter i TV.

De andra deltagarna i Hjärtevänner har inte fått lika mycket uppmärksamhet som Mona. Hon tror att det beror på att hon under sitt liv hittills har rört sig mycket i Svenskfinland och kommit i kontakt med en massa olika människor som har lärt känna henne.

- Någon har sagt att har man träffat mej så glömmer man mej inte men jag vet inte om det stämmer.

Avundsjuka reaktioner

Tyvärr har Mona också fått avundsjuka och missundsamma reaktioner, personer som tycker att det är fel av deltagarna att "vika ut sig" i TV. De personerna glömmer att det här är fråga om ett lekfullt program.

- Någon har sagt att det finns så mycket våld och så mycket elakhet men det här programmet handlar om kärlek, det handlar om människors behov av att bry sig om varandra och då tycker jag att jag vill vara med i det.

Programsidan för Hjärtevänner
Här hittar du allt om nyländsk förmiddag!