Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Eau potable - det drickbara vattnet

Från 2015
Uppdaterad 25.03.2015 09:58.
Kulturklipp video: Glaset som fylls av närhet - Spela upp på Arenan

Om man vill bli lycklig skall man gå och se Susanne Gottbergs nya utställning Storm in My Glass. Den vita utställningslokalen är fylld av målningar som föreställer rena, tomma dricksglas och vinglas. Färgskalan är dämpad och lugn. Det är bara vattnet, kaffet och rödvinet som saknas.

Susanne Gottberg har målat tysta hus, vita dukar och nu transparenta dricksglas. Någonting har hänt. Den nyss 51 år fyllda konstnären bubblar som ett glas mineralvatten eller champagne när jag träffar henne.

- Jag har tidigare varit självupptagen. Nu vill jag ge konstverket något av mig. Jag har också målat med mina fingrar och känner hur energin kommer tillbaka till mig från målningen.

En oljemålning av ett tomt vinglas.
Bildtext Ett rent och tomt vinglas, en möjlighet till närhet.
Bild: Object, 2015. Susanne Gottberg

Det eviga vattnet

Susanne Gottberg berättar att vi alla är ganska likadana inuti. Vi delar det uråldriga vattnet, som cirkulerar på jordklotet. Fastän glasen är tomma fylls de av betraktarens drömmar och behov.

Enligt vad djuppsykologin har funnit, är brunnar i sagor och myter ofta platser varifrån männniskan tränger in i det omedvetnas, det fördoldas och det för vardagslivet oåtkomligas världar

detta hänger samman med symbolföreställningar om det renande badet, om livskällor man kan dricka ur och om hur man kan stilla törsten efter högre insikt. Hans Biedermann Symbollexikonet

- Jag vill fylla mitt glas med närhet.

Gottberg berättar att hon ser de runda formerna i glaset som en avspegling av modersbröstet, det som barnet ser som sin källa för näring och ömhet. Hon upplever att vår tid fokuserar för mycket på det talade ordet. Via sin konst vill hon få oss att tystna och ta in stämningar och energier.

- När vi slutar tala förstärks våra andra sinnen.

Tömning

Jag stannar framför två målningar målade i olja på duk, som föreställer uppochnervända vinglas. Någonting händer när jag i stillhet betraktar dem. Det tunga oket från mina axlar faller ner.

Jag känner att bilden hjälper mig att tömma mig från allt onödigt. Glaset blir en metafor för medvetandet, som alltför ofta fylls av intryck och information.

Det är befriande att se på eleganta, tomma glas. Att tömma sitt medvetande är lika viktigt som att också känna sig mätt. I vår tid borde vi fokusera mera på nuet, stunden och inte lämna allt på hälft i jakten på följande stund.

Tack Susanne Gottberg för glasen som renar våra läppar och fyller oss med närhetens vatten.

Utställningen Storm in My Glass kan ses på Galerie Forsblom i Helsingfors till den 2 april 2015.

ett uppochnervänt vinglas
Bildtext Det uppochnervända vinglaset inger lugn.
Bild: Object, 2015. Susanne Gottberg