Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hundra år av sång och upptåg

Från 2015
Uppdaterad 19.03.2015 14:50.
Lars Junell, Calle Sundman, John Storbacka i Gamlakarleby Manskör
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Frihetsgudinnan lär ha klappat i händerna och USA:s president skickade tackbrev. Det är några av de mer eller mindre sanna historierna som Gamlakarleby Manskör har samlat på sig. Nu fyller kören 100 år.

Beviset på att presidenten Jimmy Carter skickade tackbrev efter att herrarna från Karleby sjöng utanför Vita Huset finns. Kopior av brevet hänger på väggarna hos medlemmarna. Det där med Frihetsgudinnan är däremot ett bevis på humorn som kören odlar.

Nattens Dagblad till kungliga biblioteket

Gamlakarleby Manskör är kanske lika känd för Nattens Dagblad som för sin sång. De två hör ihop, som sångaren Lars Junell säger.

- Det var redaktör Sigurd Gardolin som startade tidningen 1934 till Valborg. Och Lennart Stenman gjorde Nattens Dagblad till vad den är i dag, berättar Kalle Sundman och Lars Junell.

I dag är tidningen världsberömd och efterfrågad, säger John Storbacka.
- Den har också sålts i Rom. Och den delas ut till flera institutioner, bland annat Kungliga biblioteket i Stockholm får den varje år.

Hur det kommer sig att Kungliga biblioteket får Nattens Dagblad vet herrarna inte, men då kören något år missat att skicka skriften tog biblioteket kontakt och frågade efter den.

Sjöng för damer 1915

Under slutet av 1800-talet fanns flera manskörer i södra Finland. Det var några studenter som tog med sig idén hem på julen 2015.
- De hade övat in en del sånger för att sjunga åt de unga damerna i staden. Uppenbarligen gick det så bra att de fortsatte, säger Junell.

Den första konserten hölls 4.1.1915 i finska samskolan till förmån för medellösa folkskolebarn. En del av sångerna som fanns med på repertoaren de första åren finns kvar ännu, bland annat den norska melodin Naar fjordene blaanar.

Nästan tätt tak

Gamlakarleby Manskör är enligt sångarna också en plats för kamrat- och broderskap. Ett år samlades medlemmarna till talko för att hjälpa dåvarande dirigenten John Storbacka att lägga tak på sitt nya hus.

- Efteråt stod det i Nattens Dagblad att jag hade tittat på taket som pojkarna la, och jag var jätteglad, "Nästan tät alltihopa", skrattar Storbacka.

Dirigenten klåfingrig

Lördagen 21.3 håller kören jubileumskonsert. Det blir sånger som hängt med i nästan hundra år, men också nytt och eget material.

- Jag är lite klåfingrig när det gäller att komponera och arrangera, så jag har nog bedrabbat denna kör, säger Sundman.

Till det här jubileet har Sundman skrivit "Ett årstidssekel" som består av fyra delar: Orrspel, Vinterfjället, Vårhymn och Under häggarna. Texten är Jarl Hemmers.

Dirigenter på konserten är förutom Sundman också Aira Kentala och John Storbacka.