Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland: Klarar elnäten solförmörkelsen?

Från 2015
Uppdaterad 20.03.2015 08:18.
solförmörkelse
Bild: EPA/Alejandro Zepeda

Stora delar av Europa upplever i dag en partiell solförmörkelse. I Tyskland oroar man sig över vilka följder det här naturfenomenet kommer att ha för energiförsörjningen i landet. Om det blir en solig dag finns det en rädsla för att elnätet kan kollapsa.

Klockan 9:29 kan det vara slut med kockandet eller dammsugandet. Under soliga dagar står nämligen solenergin för en märkbar del av den tyska energiproduktionen. Om det därför plötsligt kommer till ett stort bortfall är det många experter som är rädda för att det kan få följder för hela det tyska elnätet.

Ännu mer rädd är man ändå för stunden när den partiella solförmörkelsen är över. Det sker vi tolvsnåret då produktionen av solenergi är som störst. Det här betyder att enorma mängder el plötsligt kommer att matas in i nätet.

Från eldistributörernas sida räknar man med att det kan handla om upp till 19 000 megawatt, vilket motsvarar ungefär samma mängd el som produceras av 14 stora kärnkraftverk.

Solenergin allt viktigare

För Tysklands del handlar det om en utmaning som man aldrig tidigare har råkat ut för. Som en del av det som går under namnet Energiwende, det vill säga att slopa kärnkraften och satsa på förnyelsebar energi, har solenergin under de senaste åren blivit en allt viktigare faktor.

Under soliga sommardagar ifjol täckte solenergin över hälften av det tyska energibehovet. På årsbasis står solenergin för tillfället för ungefär sex procent av den totala produktionen.

Från de fyra stora elnätsbolagen säger man att man har förberett sig så gott det går. Man är bland annat redo att sätta in extra reservkraft under de timmar som månen täcker upp till 80 procent av solen.

Men det blir dyrt. Tidningen Der Spiegel har räknat ut att solförmörkelsen kan komma att kosta ungefär fem miljoner euro och i slutändan är det förstås konsumenten som betalar.

På många håll är glasögonen för att titta på solförmörkelsen sedan länge slutsålda och många går och väntar på det mäktiga skådespel som solen och månen förhoppningsvis bjuder på.

Bland eldistributörerna kommer man ändå att ha en svettig förmiddag framför sig för att hålla bland annat dammsugarna igång.

Läs också:
Det var en gång en solförmörkelse
Solförmörkelse for dummies

Diskussion om artikeln