Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Färga tårtpapper med karamellfärg

Från 2015
Dekorationer med tårtpapper till festbordet i rosa och gult
Bild: Lee Esselström

Förberedelserna inför ett kalas eller en fest är bland det roligaste jag vet. Att drömma, planera och visionera. Välja färger och tema. Ofta kan det bli väldigt kostsamt att ordna en fest så det är en utmaning att få det fint och samtidigt hålla en låg budget.

Vita tårtpapper hittar man i de flesta mataffärer och likaså karamellfärg och kombinationen av dessa två kan ge många fina dekorationer till kalaset. Färga pappren i en färg som passar just ditt valda tema, för bröllop, dop eller studentexamen. Förutom att ha dem som vanliga kakpapper under det ätbara kan du t ex göra en girlang, strö ut dem på festbordet istället för duk, dekorera glas, påsar och paket.

Strömsö inslag: Färga tårtpapper till kalasfix - Spela upp på Arenan

Du behöver:

  • vita tårtpapper
  • flytande karamellfärg
  • vatten
  • hushållspapper
  • handskar
  • tomma glasburkar
  • papperssnöre eller fina band
  • bokstavsstämplar och stämpeldyna
  • papperspåsar

Så här gör du:

1. Välj ett kärl som rymmer tårtpappren du vill använda. Jag använde ugnsplåtar.
2. Häll upp vatten så att det säkert täcker pappren. Jag hällde ca 5 dl på en plåt.
3. Häll i karamellfärg. Ju mer färg desto starkare färg i slutändan. Du kan blanda karamellfärgerna sinsemellan för att få t ex en lila nyans. Tänk på att färgen ljusnar när den torkar. Jag använde här en hel liten flaska i ett färgbad.
4. Förbered torkningen genom att bre ut hushållspapper att sätta ut de färgade tårtpappren på.
5. Ta ett tårtpapper i gången och blöt det helt. Ibland kan man behöva svänga på tårtpappret så att det suger i sig färg på båda sidor. Ungefärg tio sekunder ska de vara i badet och sedan lyfter man försiktigt upp dem och lägger på tork på hushållspapper.

OBS! Tårtpapper är tunna och går lätt sönder så det gäller att vara både snabb och försiktig. Vissa tårtpapper är så dålig kvalité att de inte vill hålla alls medan andra är mer hållbara.

6. Färga alltid extra tårtpapper så att du säkert har tillräckligt.
7. Låt dem torka. Det tar ca 4h beroende på omständigheterna. Färgen ljusnar och de blir lite skrynkliga.
8. Samla ihop pappren och stryk dem släta igen mellan två hushållspapper.
9. Nu är de färdiga att användas till vad du vill!

Tvätta ur tomma sylt- och gurkburkar från glasåtervinningen och dekorera dem med ett egenfärgat tårtpapper, lite fint band och en namnlapp så får du festliga glas som är lätta att hålla reda på under hela kalaset.

Att dekorera paket eller påsar i samma stil som övrigt på kalaset är också fint. Vik ett tårtpapper på mitten och sätt lim på den ena halvan. Limma fast den uppe på en papperspåse som du tryckt text eller namn på och vik sedan över andra halvan av tårtpappret och knyt runt ett band.

Se även fler tips för kalasdukning på samma tema här.

Mer om ämnet på Yle Arenan