Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Jöback och Sjöholm till Helsingfors

Från 2015
Uppdaterad 19.03.2015 15:29.
Turnéaffisch för "I love musicals" i Skandinavien 2015.
Bildtext Vill ni se två stjärnor? Nu kommer Peter Jöback och Helen Sjöholm på Finlandsbesök.
Bild: Live Nation Scandinavia

Nästan på dagen tjugo år efter det att Peter Jöback och Helen Sjöholm för första gången stod på scenen tillsammans ger de en konsert i Helsingfors. Två klart lysande stjärnor som etsat sig fast på underhållningshimlen.

Den sjunde oktober 1995 var det premiär för en nyskriven musikal på Malmö musikteater. Musikalen hade fått en hel del uppmärksamhet redan i förväg eftersom upphovsmännen hette Björn Ulvaeus och Benny Andersson. Till skaran av kända namn kunde man dessutom foga Vilhelm Moberg vars utvandrarsvit uppsättningen byggde på.

Vad kunde väl bli mer svenskt? Än att få Abba och Moberg i samma paket.

Men om bakgrundsnamnen inte krävde några närmare presentationer så fanns det betydligt mindre att säga om dem som skulle stå på scenen. Anders Ekborg var visserligen ett etablerat namn – men de övriga?

I huvudrollen som Kristina skulle man få se någon som hette Helen Sjöholm och som trots roller i ett par mindre musikaluppsättningar fortfarande var okänd för den stora publiken. I rollen som Robert var det tänkt att den tidigare barn- och ungdomstalangen Peter Jöback skulle dyka upp, känd för att ha blivit sist i Melodifestivaluttagningen fem år tidigare. Och för att med Towe Jaarnek ha sjungit den officiella låten inför Europamästerskapet i fotboll 1992.

Detta var utgångsläget. Ett ur musikalperspektiv betraktat seriöst tema som skulle framföras av ett mindre känt garde. Hur skulle det sluta?

Scendammet blev till guld

Det gick ju rätt hyfsat. Så att säga. Musikalen gick för utsålda hus och såväl Jöbacks som Sjöholms popularitet formligen exploderade. Tv-framträdanden varvades med skivor, shower och nya roller.

Helen Sjöholm och Peter Jöback poserar på scenen.
Bildtext Helen Sjöholm & Peter Jöback
Bild: peterjoback.com

Bägge två figurerade dessutom på bio. Jöback i Richard Hoberts ”Där regnbågen slutar” (1999) och Helen Sjöholm i Kay Pollaks ”Så som i himmelen” (2004). Jöback har också varit med och dubbat flera större filmsatsningar - däribland Disneys "Aladdin" från 1992.

I dag är det mer eller mindre självklart att de bereds utrymme när det drar ihop sig till folkkära tillställningar som "Allsång på Skansen" eller högtidliga tillfällen som prinsessbröllop.

Återförenades på scenen gjorde de ifjol när man på "Circus" i Stockholm satte upp en musikalversion av filmen "Livet är en schlager" (2000). Historien som skapats av Jonas Gardell är dels en kärleksförklaring till schlagern som genre, dels ett slag för alla dem som bektraktas som annorlunda. En av berättelsens huvudpersoner har cerebral pares, en annan är uttalat homosexuell.

De musikaliska valen

"Kristina från Duvemåla" må ha varit den gemensamma språngbrädan, men rent musikaliskt har de två artisterna gått lite olika vägar. Där Jöback satsat på en internationell musikalbana varvad med popmusik har Sjöholm dels fortsatt samarbetet med Benny Andersson, dels gått mer i riktning mot renodlade visor och nyanser av jazz.

Men i oktober 2015 är det musikalvärlden som gäller för bägge två. Till sista andetaget. Då har det gått nästan exakt tre år sedan Jöback gav sig ut på den första turnén under rubriken " I love musicals". Sedan dess har det blivit ytterligare en turné, en tv-show och ett album med samma namn.

Och nu står Finland i tur och den första fråga man ställer sig är naturligtvis vilka låtar som kommer att rymmas med? Den andra frågan lyder: spelar det någon roll vad de sjunger? Alla musikalfans är medvetna om att det blir klassiska stycken framförda av artister som behärskar genren till fullo.

Och för en som 1982 såg den uppsättning av "The Sound of Music" som elvaårige Peter Jöback medverkade i så är det förstås omöjligt att inte vara lite nyfiken. Eller mycket.

Om jag minns hur han lät för trettiotre år sedan? Nej, men jag minns känslan av att se en musikal "på riktigt". Och jag har sparat programbladet.

Helen Sjöholm och Peter Jöback uppträder den 24 oktober i Helsingforsarenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan