Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1956

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Lys Assia framför sitt vinnarbidrag i den första Eurovisionstävlingen.
Bildtext Lys Assia framför sitt vinnarbidrag i den första Eurovisionstävlingen.
Bild: EBU

Den första Eurovision song contest hölls i maj år 1956 i staden Lugano, i södra Schweiz. Endast sju länder var med och tävlade: Schweiz, Luxemburg, Nederländerna, Belgien, Västtyskland, Italien och Frankrike.

Det var enda gången i Eurovisionens historia då alla länder fick framföra två tävlingsbidrag. All sång och musik skulle framföras live, det fanns ingen tidsbegränsning på låtarnas längd och artisterna fick sjunga på valfritt språk.

Den första tävlingen visades i vissa europeiska länder trots att antalet tv-apparater i Europa var få vid den tiden. Inget bildmaterial finns ändå bevarat från tävlingsdelen, men ett klipp som visar då vinnaren Lys Assia framför vinnarlåten igen i slutet av tävlingen finns bevarat.

En fullständig radioinspelning av den första tävlingen finns också bevarad.

Alla deltagarländer fick sända två jurymedlemmar till tävlingen. Luxemburgs jurymedlemmar fick förhinder och därför röstade Schweiz jury också för Luxemburgs del. I den här första tävlingen fick jurymedlemmarna rösta också på sitt eget land.

Vinnare av den första Eurovision song contest blev schweiziska Lys Assia. Låten hette Refrain och skrevs av Émile Gardaz och Géo Voumard. Hur de andra bidragen placerade sig vet man inte.

Den nu 91-åriga Lys Assia försöker fortfarande besöka sångtävlingen årligen. Hon är den enda schweizare som vunnit Eurovisionen eftersom Celine Dion, som vann tävlingen år 1988 för Schweiz, är kanadensare.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.