Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Har Rovios medvind vänt?

Från 2015
Uppdaterad 19.03.2015 17:00.
Angry Birds mjukisdjur.

Speltillverkaren Rovios nedförsbacke lutar allt brantare nedåt och företaget uppvisar nu ett kraftigt försämrat resultat för 2014. Är det här början på slutet för en av Finlands stora framgångssagor eller är Rovio fortfarande en spelare att räkna med?

Rovio fick en hel värld av mobilspelare på fall i december 2009 när företaget lanserade sitt splitternya spel Angry Birds. Arga och färgglada fåglar som attackerar grisar med hjälp av gamla hederliga slangbellor.

Sex månader senare hade de argsinta fåglarna flugit upp på första plats på det amerikanska mobilföretaget Apples App Stores lista över de populäraste mobilspelen.

Den senaste resultatredovisningen pekar ändå neråt. I fjol var bolagets resultat 10 miljoner euro. Det kan jämföras med 36,5 miljoner året innan och 77 miljoner 2012.

Tillväxten i kris

Om man tittar på omsättningen har försäljningen ändå legat på i stort sett samma nivå de tre senaste åren, över 150-miljonerstrecket, medan kostnaderna har stigit. 2012 bestod resultatet av hälften av omsättningen, 2013 var resultatet 25 procent och 2014 var resultatet nere i 9 procent av omsättningen.

Niklas Odenwall som är landschef på bankaktiebolaget Nordnet i Finland, säger att Rovios vinst på företagets omsättning dalat markant.

- För att vara ett tillväxtbolag är tillväxten i kris i det här bolaget och de liknar mer ett traditionellt industriellt företag i dagens läge. Som företag är de inte i kris för de gör fortfarande ett plusresultat och delar ut dividender till sina ägare. Men jag tror inte de kommer att växa i samma takt som tidigare, säger Odenwall.

Niklas Odenwall
Bildtext Niklas Odenwall, landschef vid Nordnet
Bild: Nordnet

Angry Birds är långt ifrån det första spelet Rovio har utvecklat, utan närmare bestämt företagets spel nummer 52. I själva verket var Rovio 2009 på randen till konkurs när de slutligen släppte Angry Birds vid en tidpunkt när smarttelefonerna på allvar började växa – ett lyckokast med facit i hand.

Företaget grundas redan 2003 av de tre studenterna Niklas Hed, Jarno Väkeväinen och Kim Dikert från Tekniska högskolan i Esbo, och går från 24 anställda 2010 till 800 medarbetare 2014.

Fåglarna dyker upp överallt

angry birds klänning på självständighetsbalen 2011
Bildtext Teija Vesterbacka på Slottsbalen år 2011.
Bild: Yle / Derrick Frilund

För fyra år sedan fick bolaget rejält med luft under vingarna. 2011 finns Angry Birds på var och varannan smarttelefon, bolagets marknadsföringschef Peter Vesterbacka säger att Rovio är vansinnigt lönsamt med ett marknadsvärde på mer än en miljard dollar och Vesterbackas fru, Teija Vesterbacka, dyker upp på presidentens självständighetsmottagning i galaklänning med en stor röd fågel på – till kvällspressens stora förtjusning.

I maj 2012 meddelar Rovio att Angry Birds laddats ner över en miljard gånger. De siffrorna gör Rovios succéspel till det mest nedladdade mobilspelet någonsin. Bolaget öppnar filialer i både Shanghai, Tammerfors och Stockholm.

Rovio lanserar också nya spel och det redan klassiska Angry Birds får ett flertal uppföljare. 2013 är nedladdningarna över hisnande 1,7 miljarder till antalet.

Bildtext De arga fåglarna kan hittas i lekparker runtom i landet.
Bild: Maja Ottelin/YLE

För att rida på framgångsvågen licensierar Rovio sin succé och kort därefter finns färgglada fåglar på allt från kaffepaket och godispåsar till kläder, handdukar och lekparker. En strategi som Odenwall inte tror har hämmat Rovios utveckling på spelsidan.

- Som ett tillväxtföretag är det klart att du måste försöka utveckla din business och man måste förstå att i spelindustrin är det extremt få spel som blir stora hittar och som skapar marknader. Jag tror nog att man måste satsa på annat också, säger Odenwall.

Framfarten tryter

Men i 2014 kommer en vägg emot. Företaget byter vd från Mikael Hed till Hartwalls tidigare vd Pekka Rantala.

I oktober samma år meddelar man om samarbetsförhandlingar och över 100 anställda får gå. Anledningen är att Rovio vill förenkla sin organisation inom sina tre nyckelområden: spel, media och konsumtionsvaror. Till det adderas fjolårets kraftigt försämrade resultat.

En orsak är att Rovio inte alls klarat sig mot de konkurrenter som utvecklar gratisspel där man får betala för att komma snabbare framåt eller få fördelar. Men även svårigheter att kontrollera ett snabbt växande företag och en ledning som inte kan hantera den snabba tillväxten.

Martti Ahtisaari förhandlade fram ett eldupphör mellan grisar och fåglar i mobilspelet ANgry Birds
Bildtext Martti Ahtisaari försöker medla fram ett fredsavtal mellan fåglarna och grisarna.
Bild: Rovio

Inte ens president Martti Ahtisaaris försök att medla mellan de argsinta fåglarna och grisarna verkar hjälpa.

Det är främst försäljningen av de licensierade produkterna som dalat medan försäljningen av mobilspel ökat lite. Odenwall bedömer nedgången som en konsekvens av att företaget spritt sig utanför det egna området.

- De har haft en hel del satsningar och licensierat en hel del produkter men inget av det här har burit frukt på ett önskvärt sätt.

Den största nu aktuella satsningen från Rovio är en film i 3D som har premiär 2016. En film som kan bevisa att Rovio ändå i fortsättningen är en spelare att räkna med.

- Det är en satsning på 70 miljoner euro, enligt Rovio. Det är sju gånger större än förra resultatperiodens resultat så det är ett kort som de helt enkelt inte får misslyckas med. De här licensierade produkterna vid sidan om har en cyklisk efterfrågan och om de får en bra boom via den här filmen så kommer det att öka på försäljningen igen, säger Odenwall.