Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Finlandssvenska berättelser samlade inom två pärmar

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Ann-Sofi Backgren med boken Österbotten berättar
Bildtext Ann-Sofi Backgren med boken Österbotten berättar
Bild: Yle/Roger Källman

I höstas startade ett upprop där finlandssvenska berättelser efterlystes. Nu har den här jakten resulterat i boken "Svenskfinland berättar - en resa längs kusten".

Det är Sydkustens landskapsförbund, SFV Bildning och KulturÖsterbotten som gemensamt ligger bakom satsningen.

- Vi ville få ett så brett urval som möjligt och göra boken intressant ur ett historisk perspektiv, men också med tanken att vi kunde lära oss något för framtiden, säger Ann-Sofi Backgren på SFV Bildning.

Berättande (storytelling, som det trendriktigt kallas) är något som ligger i tiden. Genom berättelser bekräftas och förankras vår identitet och skapas känsla av gemenskap.

- Just i de här lokala berättelserna kan man hitta guldkorn som är värda att berätta vidare och lyfta de här bygderna i Svenskfinland, säger Backgren.

Berättartraditionen växer sig starkare i Svenskfinland, säger Ann-Sofi Backgren. Det kunde man se i det seminarium och den workshop som ordnades inom ramarna för projektet.

- Folk hör fortfarande av sig och frågar om också de vara med. Och jo, det här fortsätter, vi hoppas att skriften ska få en uppföljning inom några år.

Utöver ett urval av berättelser innehåller boken också tips och anvisningar för hur man själv skapar berättelser. Boken lanseras lagom till Världsberättardagen den 20 mars och förhoppningen är att den också ska inspirera.

- Vi hoppas att många tar fasta på det här och börjar fila på sina egna berättelser, säger Ann-Sofi Backgren.

Boken "Svenskfinland berättar"har levererats till biblioteken runtom i Svenskfinland. Dessutom finns den att hämta på Luckan. Från och med Världsberättardagen den 20 mars finns boken också för fri nedladdning på webben, bland annat på SVF Bildnings webbplats.