Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Internet utan internet på Kuba

Från 2015
Uppdaterad 20.03.2015 11:08.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Kreativa kubaner skapar internet – "offline" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Kreativitet är ingen bristvara på Kuba. När endast fem procent av befolkningen har tillgång till internet gäller det att hitta på lösningar för att komma åt det bästa av det som finns på nätet.

Ariel Montenegro sträcker fram en minnessticka i en av de många privata affärerna i Havanna som säljer filmer och musik.

- Har veckopaketet kommit? frågar han.

kuba
Bildtext Det finns flera privata små företag som säljer veckopaketet
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Försäljaren nickar och frågar om Ariel vill ha hela veckopaketet eller bara delar av det. Sedan laddar han ner material på minnesstickan.

Datorn är inte kopplad till nätet utan materialet laddas ner från en hårdskiva. Några delar av Grey´s Anatomy, den superpopulära Alexis Valdes-showen och några reality-serier hör till veckans paket.

Varifrån försäljaren han har fått materialet till sin hårdskiva vill han inte säga eftersom verksamheten inte är helt laglig.

Ariel Montenegro känner några av dem som startade veckopaketet för några år sedan.

kuba
Bildtext Andrés Orama har fått en beställning som ska laddas ner på en minnessticka
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

- Det är som ett slags internet ”offline”, förklarar han. Det finns en person som ansvarar för att ladda ner veckans mest populära serier och annat intressant från nätet. Den här personen har så klart en väldigt bra uppkoppling, mer än så vill jag inte säga. Sedan sprider han ut materialet till några personer och de i sin tur till fler och fler.

Den kubanska regimen är helt säkert medveten om verksamheten men ingriper inte eftersom paketet inte innehåller politik, endast underhållning.

Bara fem procent har tillgång till internet

Kuba hör till de minst uppkopplade länderna i världen. Enligt Freedom House, en organisation som arbetar för att främja frihet runtom i världen, har endast fem procent av kubanerna tillgång till internet.

Enligt den kubanska statens uppgifter är siffran 25 procent. Dit räknas alla de människor som på statliga arbetsplatser har tillgång till ett slags intranet som den kubanska staten erbjuder sina anställda.

Kubas förklaring till avsaknaden av internet är handelsembargot som gjort all teknologi svårtillgänglig för Kuba. Men människorättsexperter som Elizardo Sanchez säger att den verkliga orsaken är att Kuba inte vill att befolkningen ska få tillgång till information från omvärlden.

Kubaner vill ladda ner Nightwish

Kubanerna törstar efter internet. Åtminstone de kubaner som vet vad det handlar om. Suyin Boyé köar utanför en av de statliga internetsalarna.

- Jag hörde om internet först för några år sedan. Många av mina vänner vet inte ens om att det finns en hel värld där ute, säger hon och viftar med händerna.

Suyin Boyé är rockare och älskar det finländska bandet Nightwish.
Bildtext Suyin Boyé är rockare och älskar det finländska bandet Nightwish.
Bild: Jessica Stolzmann

Hon betalar över fyra dollar för att få surfa en timme på en av statens datorer. Det är nästan en fjärdedel av en statlig månadslön på Kuba.

- Det är alldeles för dyrt och dessutom är nätet långsamt. Om jag laddar upp en bild på Facebook har all tid gått åt till det. Det är hopplöst.

- Jag älskar bandet Nightwish från Finland. Men det är omöjligt att komma åt deras material på nätet.

På frågan varför hon tror att det inte finns internet på Kuba visar hon med händerna ett tecken som betyder att det är något man inte talar om.

- Kan hända att det är av politiska orsaker eller så är orsaken brist på teknologi. Det är svårt att veta.

Killen bakom henne som heter Sergio Montalvo har köat en god stund för att det ska bli hans tur att använda en av datorerna.

- Ingen på Kuba har internet hemma, det är bara några statstjänstemän och professorer som har den lyxen.

Äntligen är det Sergio Montalvos tur att använda nätet
Bildtext Äntligen är det Sergio Montalvos tur att använda nätet.
Bild: Jessica Stolzmann

Internet borde vara en nödvändighet och ingen lyx

Milena Recio är professor vid det statliga universitetet i Havanna. Hon forskar i sociala medier och internet. Hon hör till de få som har internet hemma.

kuba
Bildtext Milena Recio

- Titta, det är väldigt långsamt, säger hon och pekar på skärmen i sitt arbetsrum. Den här sidan har laddat ett bra tag.

- Kubanerna behöver internet i sin vardag och jag har i min position försökt lobba för bättre uppkoppling. Jag har känslan att våra makthavare börjar förstå vikten av att alla har internet. Att det är en nödvändighet och ingen lyx.

I det avtal som Raúl Castro och Barack Obama undertecknade i december finns en överenskommelse om att Kuba ska öppna mer för internet. Inga konkreta löften om förbättringar finns ännu.

Men små positiva steg har tagits. Häromdagen öppnade en känd kubansk konstnär vid namn Kcho ett gratis wifi-nätverk vid ett kulturcentrum i Havanna.

Kcho har ett nära förhållande till den kubanska regeringen och har fått tillstånd av kulturministeriet att öppna sin personliga internetuppkoppling för allmänheten.