Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Isbjörn attackerade turist på Svalbard

Från 2015
Uppdaterad 19.03.2015 17:04.
Varningsskylt för isbjörnar på Svalbard
Bild: Yle/Jan-Ulrik Lindberg

En grupp turister på Svalbard i Norge blev attackerade av en isbjörn på torsdag morgon. En tjeckisk man fick skador i ansiktet och i ena armen.

Jakub Moravec som attackerades av isbjörnen fördes till sjukhus med helikopter. Attacken skedde vid Fredheim som är ett populärt turistmål.

– Jag har några sår i ansiktet, på ena armen och på ryggen. Jag mår bra och hoppas på bli släppt från sjukhuset ännu idag, säger Moravec till Svalbardposten.

Turistgruppen var på väg till en övergiven rysk gruva för att följa med solförmörkelsen. Turisterna bodde i tält under utflykten. Isbjörnen sköts till döds av en annan person i gruppen.

– Det ropades mycket om en björn. Många hoppade upp ur sina sovsäckar. Min mor fick fram en revolver och sköt björnen tre gånger. Det hela var över på en minut, berättar Zuzana Háková som var ögonvittne för händelsen till tidningen.

Många turister har rest till Svalbard på grund av solförmörkelsen på fredag. Solförmörkelsen är fullständig på Svalbard. I Finland blir förmörkelsen som störst 94-procentig i Kilpisjärvi. Hotellrummen har varit slutsålda flera år på förhand på Svalbard.

Isbjörnar är ett av de största hoten för invånarnas säkerhet på Svalbard. Isbjörnar lever på hela Svalbard året runt. År 2011 attackerades en grupp brittiska turister av en isbjörn, vilket ledde till att en tonåring dog.

Då man rör sig utanför bosättning på Svalbard är det obligatoriskt att ha med ett gevär av grov kaliber. Det är tillåtet att i sista hand skjuta isbjörnar i självförsvar.

I en broschyr rekommenderar den lokala myndigheten, Sysselmannen, att ha vapnet laddat i områden med dålig sikt och då man tältar.

Diskussion om artikeln