Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kyrkans Utlandshjälp lanserar kampanj mot radikalisering

Från 2015
Laura Österberg Kalmari spelar fotboll på ett flyktingläger i Jordanien
Bildtext Peace United är en del av kampanjen Handlingen. Fotbollslagets kapten Laura Österberg Kalmari spelar fotboll med barn på ett flyktingläger i Jordanien.
Bild: Taina Värri/Kyrkans Utlandshjälp

Vill man förhindra att unga radikaliseras måste man erbjuda dem en gemenskap och se till att de inte blir utslagna ur samhället. Det konstaterar Kyrkans Utlandshjälp i samband med den kampanj man har startat för att få bukt med problemet.

Kampanjen, som heter Handlingen, går ut på att förhindra att unga hamnar utanför systemet eller känner sig orättvist behandlade. Enligt utlandshjälpen är speciellt ungdomar i riskzonen för att radikaliseras eftersom de fortfarande söker efter en identitet och kanske vill ha en känsla av samhörighet som extrema organisationer erbjuder.

– Det effektivaste sättet att förhindra att unga radikaliseras är att erbjuda dem möjligheter, vare sig det handlar om utbildning, levebröd eller en känsla av gemenskap, säger Elisa Vepsäläinen, kampanj- och påverkningskoordinator på Kyrkans Utlandshjälp.

Det är lättare att rekrytera unga som upplever utanförskap eller har försvagade sociala nätverk. Ett vanligt antagande är att rekryteringen sker enbart i skumma förhållanden, men i verkligheten sker den på helt vanliga ställen som skolor och konditionssalar.

Ideologi är inte huvudsaken

Kyrkans Utlandshjälp och Institute for Security Studies har gjort en undersökning som visar att ideologi inte är den största orsaken till att unga ansluter sig till extrema organisationer. Undersökningen visar att det är minst lika vanligt att de ansluter sig på grund av politisk diskriminering eller av ekonomiska orsaker.

– Vi måste stärka en atmosfär där alla kan känna sig godkända som en del av samhället, säger Vepsäläinen.

Enligt undersökningen är den största orsaken till radikalisering till exempel i Somalia ekonomiska svårigheter, och Vepsäläinen berättar att det enda sättet att förhindra våldsam radikalisering där är att erbjuda utbildnings- och arbetsmöjligheter åt ungdomar.

Aki Riihilahti spelar fotboll på ett flyktingläger i Jordanien.
Bildtext Lagets kapten Aki Riihilahti besökte ett flyktingläger i Jordanien i februari.
Bild: Taina Värri/Kyrkans Utlandshjälp

"Det är för tyst kring de här frågorna"

Ett femtiotal finländare har åkt för att kriga med Islamiska staten. I Sverige är motsvarande siffra 300. Där har Mona Sahlin, före detta ledare för Socialdemokraterna, fått ett regeringsuppdrag att arbeta mot våldsbejakande extremism. Hon tycker att det är viktigt att öppna en dialog och prata om problemet offentligt.

– Det är för tyst kring de här frågorna i Sverige i dag, och tystnaden oroar mig. Det behövs en livaktig och stark och modig debatt för att vi ska komma åt problemet, säger Sahlin till Yle.

Hon konstaterar att detta också är ett problem i Finland och tycker att debatten om såväl extremism, rasism och islamofobi måste öppnas också här. Det håller Vepsäläinen med om.

När spelet kör i gång glömmer man allt annat som händer runt omkring.

Aki Riihilahti

– Genom att ta itu med hatprat och inleda en riktig diskussion kan man också förhindra sådana faktorer som kan leda till våldsam radikalisering. Där har också medier och politiker ett ansvar, säger Vepsäläinen.

Peace united sparkar boll för fred

En del av kampanjen är fotbollslaget Peace United. Lagets kaptener är fotbollsspelarna Aki Riihilahti och Laura Österberg Kalmari och i bakgrunden figurerar också Kaj Kunnas.

Laura Österberg Kalmari spelar fotboll på ett flyktingläger i Jordanien
Bildtext – Fotboll är en fin sport eftersom man kan spela var som helst, med vem som helst och med hurdan utrustning som helst, säger Laura Österberg Kalmari.
Bild: Taina Värri/Kyrkans Utlandshjälp

Enligt Kyrkans Utlandshjälp är tanken bakom laget att erbjuda ungdomar som kommer från svåra förhållanden ett ställe där deras handlingar betyder någonting och där de kan känna att de har kontroll.

– När spelet kör i gång glömmer man allt annat som händer runt omkring, säger Aki Riihilahti i ett uttalande på lagets webbsida.

Diskussion om artikeln