Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eurovisionen år 1958

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
André Claveau vann den tredje Eurovisionen år 1958.
Bildtext André Claveau vann den tredje Eurovisionen år 1958.
Bild: EBU

Det tredje året av Eurovision song contest visade att sångtävlingen också kan leda till stor succé ute i världen. Sverige deltog för första gången.

Nederländerna blev det första landet att arrangera tävlingen efter en vinst och orten var Hilversum.

Storbritannien var besviken över hur dåligt det gått för dem året innan (sjunde plats av tio) och ville inte delta i tävlingen.

Istället kom Sverige med och den första svensken att sjunga i tävlingen var Alice Babs med Lilla stjärna. Då alla andra tävlare uppträdde i aftonklänning och kostym så dök Alice Babs upp i folkdräkt. Hon charmade ändå till sig en fjärde plats.

Vinsten gick till Frankrike med Dors, Mon Amour men André Claveaus sång blev i skuggan av Italiens Nel Blu Dipinto Di Blu, senare omdöpt till Volare. Domenico Modugno kom på tredje plats i tävlingen men hans låt fick ett eget liv och nådde till och med första plats på USA:s Billboardlista.

Också på andra håll i Europa toppade Volare listor, och man anser än idag att låten var den som visade vilket språngbräde tävlingen kunde vara för artister.

Nya rekord

Nederländernas Corry Brokken deltog i tävlingen för tredje gången. Trots att hon vunnit året innan slutade hon nu på sista plats och är därmed den enda tävlaren i Eurovisionens historia som lyckats med att både vinna och komma sist.

"Eurovisionens 60 år på 60 dagar" är en artikelserie som publiceras på svenska.yle.fi/eurovision. Varje dag publiceras en artikel om ett år i Eurovisionshistorian.