Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mussu ska bli polishund när han blir stor

Från 2015
Polishunden Mussu vid Östra Nylands polisinrättning.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Valpen Mussu tog Finland med storm då Östra Nylands polisinrättning lade upp en bild på honom på Facebook i januari. Vi träffade Mussu och hans instruktör Ilkka Paukkunen.

Schäfervalpen Mussu har redan hunnit bli sexton veckor gammal då Yle Östnyland åker ut till Tusby för att träffa honom och hans instruktör, polisen Ilkka Paukkunen från Borgå.

Mussu kom till Östra Nylands polisinrättning i slutet av januari. Då var han bara sju veckor gammal men skolningen satte genast i gång.

Mussu ska nämligen bli polishund när han blir stor och har ännu mycket kvar att lära sig.

– I början har han mest fått träna sitt luktsinne och lära sig lydnad, att sitta och ligga och så vidare, säger Paukkunen.

Polishunden Mussu vid Östra Nylands polisinrättning.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Belönas med godis

Ett par timmar tidigare har Paukkunen och hans kollega lagt ut ett spår och lite godsaker åt Mussu. Godsakerna finns där som belöning, en del av träningen.

Innan hunden lyckas få upp vittringen dröjer det någon minut. Hans luktsinne är ännu inte tillräckligt förfinat för att snabbt kunna snappa upp spåret – särskilt då det redan delvis har hunnit avdunsta.

– Tydligen var det en ganska krävande uppgift för en valp, skrattar Paukkunen.

Polishunden Mussu spårar - Spela upp på Arenan

Skolningen tar sin tid

Om en mer erfaren hundpolis fungerar som instruktör för en duktig hund räcker det ungefär ett och ett halvt år innan hunden visar upp sådana färdigheter att den kan börja jobba på riktigt.

Men Paukkunen uppskattar att Mussu kommer att bli en tvättäkta polishund först om ungefär två och ett halvt eller tre år.

– Jag har bara haft en hund tidigare, så man kan nog säga att jag är en novis ännu i det här skedet.

”Hunden ger extra krydda”

Polishunden Mussu vid Östra Nylands polisinrättning och husse Ilkka Paukkunen.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Paukkunen sökte sig till Polishögskolan för ungefär tio år sedan. Redan från första början kändes det rätt att bli hundpolis.

Den första gnistan tändes under militärtiden då han såg en av Gränsbevakningens hunduppvisningar.

– Hunden ger så mycket extra krydda åt jobbet. Jag tycker om polisjobbet annars också men vi stöter också på en del tråkigheter, så det är roligt att få träna en hund och se den lyckas.

Luktsinnet är viktigast

Vad Mussu ska specialisera sig på är fortfarande oklart. Troligtvis ska han bli en droghund, men Paukkunen berättar att Östra Nylands polisinrättning också är i behov av en brandhund.

Vilkendera det blir återstår alltså att se. Klart är ändå att alla polishundar först och främst använder sig av sitt luktsinne.

– Bland annat ska de kunna hitta försvunna personer och sådana som misstänks för brott. Hunden har ett otroligt skarpt luktsinne och kan spåra en människa under nästan vilka omständigheter som helst.

Senare blir det också aktuellt för Mussu att lära sig använda våld. I de fall då polisen tvingas ta till våld är hundar ofta ett mycket mildare medel än exempelvis tjänstevapnet.

Barnens bästa vän

En stor del av Paukkunens dag brukar gå åt till att träna Mussu, både under arbetstid och på fritiden.

Alltid är det inte frågan om regelrätt skolning, utan mycket handlar också om att träna lydnad och bygga upp ett förhållande mellan instruktören och hunden.

– Hittills har vi kommit bra överens. Mussu är en riktig ”mussukka” och brukar springa omkring med mina barn där hemma. Min treåring har blivit hans bästa vän.

Gärna skulle Mussu få bli lite mindre gullig när han blir stor och ska börja jobba på riktigt, poängterar Paukkunen. Men ännu finns det tid för lek.

Polishunden Mussu leker - Spela upp på Arenan