Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lojo mister två bränslemackar

Från 2015
Kallmack på Tynnismalmen i Lojo.
Bildtext Teboils mack måste stänga.
Bild: Yle/Veronica Montén

Andelslaget Suur-Seudun Osuuskauppas Abc-mack och företaget Teboils mack får båda sätta lapp på luckan eftersom de ligger på viktiga grundvattenområden.

Kallmackarna ligger på Tynnismalmen vid vägen som går mellan Virkby och Lojo centrum.

Teboils tillståndscirkus

Processen med att stänga Teboilmacken har pågått i flera år.

Lojo stad vägrade bevilja Teboilmacken nytt tillstånd redan 2011. Teboil överklagade beslutet ända till Högsta förvaltningsdomstolen: HFD slog 2013 fast att inte ens den bästa miljötekniken kan eliminera risken för att grundvattnet tar skada.

Under besvärsprocessen valde Teboil dessutom att ansöka om ett helt nytt tillstånd för fortsatt bränsleförsäljning på tomten.

Teboil betalar tiotusentals euro om macken inte stänger

Lojo stad föreslås nu kräva att Teboil en gång för alla upphör med bränsleförsäljningen.

Bolaget bör enligt förslaget till miljö- och byggnadsnämnden tömma bränslebehållarna senast i september. Bolaget ska också undersöka grundvattnet och marken på tomten för att se om de är förorenade. Uppmaningen förses med ett hot om vite på 50 000 euro. Teboil förpliktas också att riva alla anläggningar på tomten senast i mitten av november.

Det har funnits en mack på tomten i nästan 20 år.

Abc hotar också vattnet

Abc-macken finns några hundra meter från Teboil mot Virkbyhållet. Nämnden föreslås dra in miljötillståndet som är från 2001.

Bränsleförsäljningen på tomten har pågått sedan 1993 men 2001 revs den gamla macken och ersattes av en ny.

Processen med att dra in tillståndet sattes i gång för två år sedan. Ägaren Suur-Seudun Osuuskauppa har hörts, likaså de statliga miljömyndigheterna. Nu föreslås att staden drar in miljölovet för macken.

Inga undantag

Staden motiverar stängandet också med god förvaltning och jämlikhetsprincipen: alla mackar som ligger på likadana mark- och grundvattenområden måste behandlas lika. Flera andra bränslemackar i Lojo har redan tidigare stängt på grund av hotet mot grundvattnet.

Miljö- och byggnadsnämnden i Lojo möts på torsdag (19.3).