Hoppa till huvudinnehåll

Titta in bakom kulisserna – från webbexpert till valkompassveteran

Från 2015
Uppdaterad 10.04.2015 18:13.
Man vid dator
Bild: Yle/Jonas Jungar

Här får du träffa webbexperten som sätter fokus på mobilen, valkompassveteranen med många bollar i luften och lokalreportern som gillar att analysera. Inför riksdagsvalet satsar Yle på att öppna upp valbevakningen för publiken.

Anne Suominen, Bakom kulisserna
Bildtext Anne Suominen.
Bild: Yle / Patrick Holmström

Den ska dela åsikterna, vara enkel, relevant och skarpt formulerad. Så beskriver valkompassveteranen Anne Suominen idealfrågan i ett kandidattest. Suominen är Valkompassveteranen med många bollar i luften.

Anders Karlsson.
Bildtext AG Karlsson.
Bild: Yle / Patrick Holmström

– Jag blir ivrig när jag får fara ut på fältet och träffa vanligt folk, säger politiska reportern AG Karlsson, som vill berätta för publiken vad ett politiskt beslut innebär på riktigt. Karlsson intervjuas i Svenska Yles serie Bakom kulisserna i artikeln Politiska reportern som vill ut på fältet.

Man vid dator
Bildtext Mårten Seiplax.
Bild: Yle/Jonas Jungar

– Det är inte bara den lilla skärmen som är en utmaning. Designen ska också vara sådan att det ska gå att träffa meny och länkar med fingret. Det säger Mårten Seiplax om att skapa användarvänlighet på Svenska.yle.fi i mobilen i artikeln Webbexperten som sätter fokus på mobilen.

Bakom kulisserna, Ville Hupa
Bildtext Ville Hupa.
Bild: Yle

Ville Hupa vill förklara och sammanfatta så, att också publiken förstår. Nu gör han videointervjuer med riksdagskandidater i Egentliga Finland i rasande takt. Alla ska få en chans att berätta var de står i valet. Men i den här artikelns videoklipp får Hupa också smaka på sin egen medicin. Hupa är Lokalreportern som gillar att analysera.

Gunilla Celvin.
Bildtext Gunilla Celvin.
Bild: Yle

– Det här är ett unikt projekt. Fjorton ungdomar ska göra en egen valdebatt. Hur ska det gå? Det säger Gunilla Celvin, redaktionschef på Yles svenskspråkiga nyheter, som blandar sig i det mesta som pågår på redaktionen. Celvin är Redaktionschefen som lägger näsan i blöt.

Bild på Rikhard Husu.
Bildtext Rikhard Husu.
Bild: Yle

– En debattledare ska våga ställa dumma frågor. Men det ska vara de rätta dumma frågorna, de som publiken inte vet svaret på, säger Rikhard Husu, som i år leder valdebatten på Yle Fem. Han är Debattledaren som vill ställa de rätta dumma frågorna.

Patrik Skön.
Bildtext Patrik Skön
Bild: Patrick Holmström

– Vet du när Samlingspartiet började kallas för talangpartiet, frågar grävande journalisten Patrik Skön och scrollar fram dokument på sin dator. Hans arbete för honom långt bak i tiden. Möt Grävaren som vill hitta tråden från förr till nu.

Yle satsar på öppenhet inför riksdagsvalet