Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obama gratulerade Netanyahu, påminde om tvåstatslösning

Från 2015
Uppdaterad 20.03.2015 13:39.
USA:s president Barack Obama
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

President Barack Obama har gratulerat Israels premiärminister Benjamin Netanyahu till hans klara valseger i tisdagens parlamentsval.

Obama påminde samtidigt Netanyahu om att USA fortfarande stöder en tvåstatslösning mellan Israel och palestinierna.

Obama meddelade också att USA tänker ompröva sin inställning till fredsprocessen efter att Netanyahu i slutskedet av valkampanjen sa att det inte blir en tvåstatslösning under hans ledning.

Netanyahu och Obama var i alla fall överens om att diskussionerna om en lösning av konflikten i Mellanöstern ska fortsätta.

Abbas kritisk, Netanyahu backar en aning

Netanyahus uttalande har upprört grannländer och palestiniernas president Mahmud Abbas sade igår att en tvåstatslösning är en omöjlighet så länge som Netanyahu är premiärminister.

- Netanyahus uttalanden mot en tvåstatslösning och mot en palestinsk stat är, om de är korrekta, bevis för att Israels regering inte menar allvar om en politisk lösning, sade Abbas.

Netanyahu har själv backat en aning efter sin valseger. Han sa i en intervju för amerikansk tv att han vill se en tvåstatslösning, men att "omständigheterna måste förändras".

Han förnekade samtidigt att han skulle ha gjort sig skyldig till rasistiska utspel mot palestinier i valkampanjens slutskede.

Netanyahus högerparti Likud fick en storseger med 30 av de 120 platserna i parlamentet, medan den främsta rivalen, Sionistunionen fick 24 platser.

Diskussion om artikeln