Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Litvinenkos misstänkta mördare redo att samarbeta

Från 2015
Uppdaterad 20.03.2015 13:45.
Ben Emerson och Marina Litvinenko i London.
Bildtext Marina Litvinenko och Ben Emmerson i London.

Dmitrij Kovtun, den ene av två ryska män som misstänks för mordet på den förre KGB-agenten Aleksandr Litvinenko, säger sig vara redo att samarbeta med den brittiska mordutredningen.

Dmitrij Kovtun som lär ha träffat Litvinenko tillsammans med den ryske spionen Andrej Lugovoj i London år 2006, har tagit kontakt med jurister som utreder mordet.

Litvinenko avled kort efter mötet i London, efter att ha druckit te som var förgiftat med radioaktivt polonium.

Enligt juristen Robin Tam har Kovtun erbjudit sin hjälp, men det är oklart hur och när det kunde ske. Storbritannien har länge begärt att få Kovtun och Lugovoj utlämnade, men Ryssland har hittills vägrat.

Bägge män har också förnekat att de skulle ha något att göra med Litvinenkos död.

Litvinenko anklagade Putin på sin dödsbädd

Aleksandr Litvinenko blev känd år 1998 då han anklagade sin arbetsgivare, den ryska säkerhetstjänsten FSB, för att beordra lönnmord på politiska och ekonomiska motståndare.

Två år senare flydde han från Ryssland med sin familj.

Han beviljades asyl i Storbritannien där han anslöt sig till kretsen kring den landsflyktige och regimkritiske oligarken Boris Berezovskij.

På sin dödsbädd anklagade Litvninenko president Vladimir Putin för att ha beordrat mordet. Ryssland har däremot anklagat Berezovskij för att ha varit inblandad i mordet.

Utredare glada över beskedet

Domaren Robert Owen som överser mordutredningen säger att det är beklagligt att Kovtun har väntat så här länge. Owen säger att Kovtuns meddelande inte får förlänga den redan utdragna utredningen.

Det är oklart hur Kovtun kan hjälpa utredningen men utredarna har tidigare erbjudit sig att tala med Kovtun och Lugovoj per videolänk.

Änkan Marina Litvinenkos advokat Ben Emmerson säger att Kovtuns beslut är en överraskande vändning.

- Om det är det han vill göra så är vi mer än glada att få en möjlighet att utfråga denne man om hans beteende och roll i mordet på Litvinenko, säger Emmerson.