Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Allt fler föder med stödperson

Från 2015
Uppdaterad 20.03.2015 09:14.
Marika Johansson med dottern Alva.
Bildtext Marika Johansson med dottern Alva.

Att föda med en doula blir allt vanligare. Alva var ett av de 500 barn i Finland som föddes förra året med en doula. Under förlossningen hade mamma Marika Johansson valt att ha med sig en stödperson.

Doulor har funnits i Finland sen 1990-talet och Folkhälsan startade sin första doulagrupp i Nyland 2004 och i Österbotten 2009. Folkhälsan har doulor som på helt frivillig bas stöder mamman före, under och efter förlossningen.

- Vilken passion de har för det här. Man ser att de brinner för det här och att de älskar det de gör, säger Marika Johansson som födde sin dotter Alva för drygt 10 månader sedan tillsammans med en doula.

Johansson hörde första gången talas om doulor på mödrarådgivningen där det fanns en broschyr. På en av föräldrautbildningarna kom en doula och berättade om vad de gör och då bestämde hon sig för att en doula skulle passa deras familj.

- Första gången jag träffade vår doula kändes det lite pirrigt och nervöst. Vi pratade om hur min drömförlossning skulle se ut och vi funkade jättebra tillsammans, säger Johansson.

En extra hand också för personalen

Ofta har personalen på förlossningsavdelningen flera förlossningar att sköta samtidigt och de hinner inte vara med i förlossningsrummet hela tiden.

- Då kan doulan vara ett stöd både för mamman och pappan. Om förlossningen drar ut på tiden kan det vara skönt för pappan att ta en lite paus och då kan doulan stanna kvar med mamman, säger Ulrika Vestergård-Denward, doulakoordinator på Folkhälsan i Österbotten.

Ulrika Vestergård-Denward, doulakoordinator på Folkhälsan i Österbotten.
Bildtext Ulrika Vestergård-Denward

I Österbotten finns just nu över 20 aktiva doulor, i Nyland finns drygt 40 doulor och i Åboland har man just startat upp verksamheten och där finns just nu ungefär 10 doulor.

Folkhälsans doulor träffas i grupper en gång i månaden och lär sig mer om allt som rör förlossningar. På träffarna diskuteras också de aktuella uppdragen för att doulorna ska dela med sig av sina erfarenheter.

- Doulorna har ett väldigt stort stöd av varandra i gruppen, säger Vestergård-Denward.

Uppdragen ökar

I fjol hade doulorna i Österbotten 29 uppdrag och av dem var en doula med på 18 förlossningar, jämfört med 14 uppdrag år 2013. I Nyland hade doulorna över 40 uppdrag och där behövs fler doulor för att alla som vill ha en doula med sig under graviditeten och förlossningen ska få det.

Den nya åboländska gruppen hade 11 uppdrag i fjol.

Vestergård-Denward tror intresset för att ha med sig en doula under graviditeten och förlossningen kommer att öka i takt med att de förberedelsekurser som mödrarådgivningarna erbjuder blir färre.

- Vi tänker oss också att uppdragen kommer att öka i tillexempel Jakobstadstrakten eftersom BB där stängde i fjol, säger Vestergård-Denward.

Doula är ett grekiskt ord för "kvinna som ger omvårdnad" och syftar på en kvinna som stöder en annan kvinna som föder.

- Vi ser också att det finns en större oro bland blivande mammor och en önskan att försöka kontrollera, så mycket som det nu går, den kommande förlossningen, säger Vestergård-Denward.

Förlossningen gick inte som planerat

Själva förlossningen blev inte riktigt som Johansson och doulan hade föreställt sig eftersom man i slutskedet av förlossningen märkte att barnet låg fel väg och det blev kejsarsnitt.

- Jag hade jättestort stöd av min doula före kejsarsnittet och också efter. Min sambo höll mig i handen och gav mig det stödet, medan doulan höll koll på min kropp och såg till att jag hölls lugn, säger Johansson.

Också för pappan var det bra att ha med sig en stödperson i förlossningssalen.

- Doulan tar ju inte pappans plats, men hon kan stöda också honom och visa hur han kan hjälpa mamman, säger Johansson.

Doulan och mamman eller familjen träffas ofta ett par gånger innan förlossningen, doulan är med under förlossningen och ofta träffas man också efter förlossningen. Marika Johansson har fortfarande kontakt med sin doula.

- Hon har ju varit med om en jätteviktig del av vårt liv och hon känns som en extra gudmor för vårt barn, säger Johansson.

Förutom Folkhälsans doulor finns också finskspråkiga doulor som organiseras av lokalföreningarna till förbundet mödra- och skyddshem och dessutom finns privata doulor.

I de övriga nordiska länderna finns inte frivilliga doulor. Folkhälsans doulor jobbar frivilligt och om doulan är med under förlossningen kostar den 40 euro för familjen.