Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Mårtensbro och Sökövikens skola slås ihop

Från 2015
Uppdaterad 20.03.2015 10:54.
Mårtensbro skola
Bild: YLE/Berislav Jurisic

Mårtensbro skola och Sökövikens skola i Esbo blir en sammanhållen grundskola från och med augusti 2015. Det beslöt nämnden Svenska rum igår. Sammanslagningen har väckt stor uppståndelse i Esbo.

Rektorn och den biträdande tjänsterektor kommer att vara placerade i varsin skola.

Nio röstade för en sammanhållen grundskola och tre för att Sökövikens skola och Mårtensbro skola ska fortsätta som separata skolor med var sin rektor.

- Argumentet i beredningen var att det är tråkigt om vi måste gå emot opinionen, men det här kompromissförslaget betyder att vi får en biträdande rektorstjänst till, alltså mera resurser till förvaltningen. Med separata skolor har rektorerna högre undervisningsskyldighet. Nu får rektorerna tillsammans får 15 timmar mer för förvaltningsarbete i veckan än tidigare. Alltså tid för att tala med lärare, elever och lärare, säger nämndens ordförande Kurt Torsell.

Ny rektor söks

Rektorstjänsten kommer att lediganslås och det kommer att ordnas en namntävling för den gemensamma skolan. Skolorna kommer att ha gemensam förvaltning trots att de inte ligger i samma hus.

- Men tanke på fastighetsperspektiv är det inte optimalt, men nog ur förvaltningsperspektiv, säger Torsell.

Hur kommer det att påverka de elever som börjar ettan i Mårtensbro till hösten?

- Inte alls. I ettan är det viktiga att eleverna har vettiga utrymmen och en bra lärare. Det fina är att skolorna tillsammans har elever av ett större åldersspann. Det kan sitta ettor i publiken då niorna lussar och det kan ordnas tvägrupper med elever i de högre och lägre klasserna under temahelheter i undervisningen, säger Torsell.

Hela processen har fått mycket kritik från flera håll, hur svarar nämnden på den?

- Det optimala ur nämndens synvinkel hade varit att få alla synpunkter hade samlats ihop när beslutet skulle fattas. Nu har vi tvingats samla information från de olika parterna utanför mötet. Nästa gång vore det bättre om en styrgrupp kom in i ett tidigare skede så att nämnden får större insyn, säger Torsell.

Nämnden beslöt också att tillsätta en styrgrupp som ska fundera på hur den nya skolan ska fungera. I styrgruppen ingår nämndeledamöterna Bo Lönnqvist, Heikki Pakarinen, tre tjänstemän och den nya direktionens ordförande. Nämnden Svenska rum väljer skolans namn under nästa möte den 10 juni. Då väljs också den sammanhållna skolans direktionsmedlemmar.

Läs också:
Det gick som Esboskolorna befarade - tjänstemännen föreslår samgång
Enkät med lärare togs inte med i skolutredning i Esbo
Esbolärare: Vi informeras inte i tid
Gemensam rektor väcker rabalder i Esbo